Sant Jordi. || Q. PASCUAL
22/04/2019 Cultura
Com serà la Diada de Sant Jordi a Castellar del Vallès

La plaça d'El Mirador acollirà les parades de llibres i roses i els autors locals signaran a les llibreries

Marina Antúnez

La plaça d’El Mirador serà,  aquest dimarts 23 d’abril, l’escenari de les moltes propostes lúdiques i culturals que s'han programat a Castellar del Vallès amb motiu de la Diada de Sant Jordi. La tradicional fira de Sant Jordi, organitzada per Comerç Castellar i l’Ajuntament de la vila, tindrà lloc de 10 a 20 hores i reunirà prop d’una trentena de parades (entre comerços, entitats, associacions, partits polítics i escoles) que oferiran llibres, roses i productes artesanals relacionats amb la diada. L’activitat a la plaça d'El Mirador es completarà amb propostes entretingudes, organitzades pels mateixos paradistes.

 

Les llibreries de Castellar han programat diverses jornades de signatura de llibres d'autors i autores locals. Per la seva banda, la Llibreria Vallès ha programat la signatura de llibres de  Gisela Pou, que signarà el seu darrer llibre, Palmira i l’efecte crisàlide, a les 17 h. També hi seran Josefina Llauradó, que signarà la sèrie del Bernat detectiu i els de llengua catalana Agència de detectius tàndem (2015), Una ombra al casalot (2016), i Tu al mar i jo a la muntanya (2017), i Mireia Capdevila, amb els llibres Nazis a Barcelona. L’esplendor feixista de postguerra (1939-1945) i Topografia de la destrucció. Els bombardeigs de Barcelona durant la Guerra Civil (1936-1939). Una hora més tard, a les 18 hores, els autors de Castellar del Vallès desaparegut, Belén Teruel i Llorenç Genescà, també signaran exemplars del seu llibre, mentre que Joan Mundet hi serà a partir de les 19 hores per signar els còmics de Capablanca. La Centraleta tindrà com a convidats que signaran els autors David Triviño, amb el llibre Obsesión (d’11 a 12 h), i Marc Catalán, amb Fragmentos de una musa demente (de 17.30 a 18.30 h). A l'Espai Lector Nobel Belén Teruel i Llorenç Genescà també signaran Castellar del Vallès desaparegut entre les 18.30 i les 20 hores. D’altra banda, durant la tarda, en aquesta tercera llibreria també s'oferirà un taller de màscares de dracs, cavallers i princeses fetes amb goma eva, adreçat a tots els infants.

 

L'Ajuntament instal·larà una parada on les persones que encara no ho hagin fet podran votar les propostes dels pressupostos participatius 2019. Serà el darrer dia de votacions.

 

Altres activitats

 

Altres activitats lúdiques i culturals es concentraran principalment en horari de tarda. A les 18.30 hores s’ha programat una ballada de sardanes organitzada per l’Ajuntament i l’Agrupació Sardanista Amics de Castellar (ASAC), que tindrà lloc a la plaça del Mercat i anirà a càrrec de la Cobla Vila d’Olesa.

 

Com és habitual, coincidint amb la diada de Sant Jordi es durà a terme també el lliurament de premis dels Jocs Florals que cada any convoca l’Escola Municipal d’Adults. L’acte, que és obert a tothom i se celebrarà a l’Auditori Municipal Miquel Pont, a les 19 hores.

 

D'altra banda, el Mercat Municipal ha informat que les parades Carnisseria Casé, Cárnicas Merche, Prat Torras, O’pan, Salat i Dolç, La Bona Teca, Peixos Marina, Vila-Borrull i El Racó del Mercat regalaran roses als clients que hi facin compres per un valor superior a 10 euros.

 

Les propostes amb motiu de Sant Jordi continuaran al llarg de tota la setmana amb diverses activitats per a tots els públics. Dimecres 24 d’abril es durà a terme l’entrega de premis del VI Premi de Literatura Breu de L’Actual, a les 20 hores, a la Biblioteca Municipal Antoni Tort, que inclourà el recital musicat Malhaja lo cavall negre de Jacint Verdaguer, a càrrec de Baltasar Fonts.

 

D’altra banda, divendres 26 d’abril s’ha programat, d’una banda, un homenatge a la Colla de Sabadell, a les 18 hores, als Jardins del Palau Tolrà, organitzat per l’Ajuntament i el Col·lectiu Pere Quart. L’acte comptarà amb l’assistència d’Ignasi Giménez, alcalde, Joan Safont,  comissari dels 100 anys de la Colla de Sabadell per a la Institució de les Lletres Catalanes, i Cesc Prat, representant de la Comissió 100 anys de la Colla. També inclourà una conferència sobre la Colla de Sabadell, a càrrec d’Antoni Dalmases, escriptor i representant del Col·lectiu Pere Quart, i la representació teatral Ara vinc jo i dic, a càrrec dels actors Carles Martínez, Josep Maria Roviralta i Clara Soley. El mateix dia, a les 21 hores, el Club Cinema Castellar Vallès projectarà a l’Auditori Municipal Miquel Pont, en sessió de cinefòrum, la pel·lícula La sociedad literaria y el pastel de patata, basada en la novel·la homònima d'Annie Barrows i Mary Ann Shaffer.

 

La programació d’activitats al voltant de Sant Jordi finalitzarà dissabte, 27 d’abril. A les 12 hores, l’Ajuntament, Tushita edicions i la Biblioteca Municipal Antoni Tort han organitzat la presentació del llibre Viatges amb una burra per les Cévennes, de Robert Louis Stevenson, que compta amb il·lustracions de Joan Mundet, pròleg i revisió de la traducció a càrrec de Joan Sellent i guia de viatge de Joan Vilardebò. A l’acte hi assistirà l’alcalde, Ignasi Giménez, Enric Soler, editor, Joan Vilardebò, president de Viatges i Més, Anna Brichs, traductora del llibre, i Joan Sellent.

 

Finalment, a les 20.30 hores tindrà lloc la representació de l’obra teatral Terra baixa i Lluís Homar, un clàssic d’Àngel Guimerà adaptat per Pau Miró i Lluís Homar. Fins al 24 d’abril es podrà visitar l’exposició “A l’abril cada paraula val per mil”, una gimcana lingüística organitzada pel Servei Local de Català, Comerç Castellar i l’Ajuntament.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris