Inaugurada queda
Inaugurada queda. || JOAN MUNDET
07/09/2018 Opinió
Festa major necessària
Gabi Ruiz

A tots ens agrada tenir un temps de lleure per dedicar-lo a l’entreteniment i la diversió. Treballar és necessari, però cal fer-ho amb mesura. Abans la feina i les obligacions eren allò quotidià que ocupava el temps gairebé en la seva totalitat, per això les comunitats necessitaven establir temps d’esbarjo que permetés durant uns dies deixar de banda la feina i abocar-se a l’alegria i la diversió. D’aquí venen les festes majors que a Catalunya es van començar  crear cap al segle XIII. Cal dir que, com en gairebé tot, les religions van influir tot aglutinant les celebracions en actes i rituals religiosos però el poble va saber obrir l’abast de la festa a activitats més laiques. Després d’un any amb pregones jornades de treball i esforç, la festa major del poble servia per dona via lliure a la diversió.

 

Actualment, però,  l’oferta d’oci és extensa i continuada. Tenim facilitat per gaudir de cinema, ball, gastronomia, parcs temàtics, exposicions, teatre,... Si volem, i podem, tenim l’oportunitat de divertir-nos cada dia i assistir a esdeveniment culturals i lúdics cada cap de setmana. A banda, no cal dir, de les possibilitats que ens donen les noves tecnologies a casa nostra.

 

Arran de l’exposat abans, algú pot pensar que ara les festes majors no tenen sentit i que només són una reminiscència del passat. Doncs, qui ho pensi va errat. Ara més que mai la Festa Major és totalment necessària i imprescindible. La Festa Major és i ha de ser el punt de trobada de la comunitat, del poble, de la gent. El moment en que s’abandoni per uns dies la recerca de la diversió  individual i es busqui la diversió participativa. Aquests han de ser dies de coneixença i d’experimentació; de compartir el carrer i el temps no només amb els familiars i amics, sinó també amb veïns i desconeguts.

 

Durant la Festa Major aprofitarem per lluir les nostres tradicions més arrelades, bé siguin pròpies, adoptades o recuperades: gegants, diables, bastoners, gitanes, caramelles, castellers, fira,... i també mostrar i consolidar les més recents: correlocals, vilabarrakes, cursa de trastos,...

 

A la nostra vila el programa de Festa Major està farcit d’activitats organitzades per les entitats i això és una mostra de la capacitat i vocació associacionista de casa nostra, per això no podem deixar perdre l’oportunitat de fer d’aquesta festa el moment idoni per aconseguir que Castellar assoleixi i mantingui la seva pròpia personalitat i també consolidar individualment el sentiment de pertinença a un col·lectiu inigualable: els castellarencs.

 

Sortim a carrer, gaudim de la festa, compartim el temps i la diversió. Demostrem que la Festa Major és nostra i és necessària.

Comparteix
M'agrada
Comentaris