Ha crescut darrere del taulell, i des de ben petita sabia que hi continuaria quan es fes gran. Fa un any que és la nova gerent de Cárnicas Merche, un negoci familiar molt arrelat a Castellar, amb gairebé mig segle d’història.
· Des de ben petita has estat darrere el taulell. Sempre t’ha agradat fer-ho?
Sí, des de molt petita! Sempre m’ha agradat estar-m’hi. Abans de tenir la carnisseria al carrer Montcada teníem un supermercat i ja m’agradava ajudar a la carnisseria, a la fruiteria... Sempre he volgut vendre.
· En quin moment decideixes que serà la teva professió?
Quan tenia disset anys anava a l’obrador al matí a ajudar el pare a fer botifarres i fuets, i a elaborar el que havíem de vendre a la botiga. A la tarda anava a l’escola, i a primera hora de la tarda, m’adormia, perquè m’havia llevat abans de les sis. Quan sortia de l’escola a Sabadell, em posava a fer deures. Els caps de setmana també ajudava els pares, però les dues coses no podien ser, i sabia que m’estimava més vendre. Amb disset anys va ser quan m’ho vaig prendre més seriosament.
· Què és el que més t’agrada de la teva feina?
El contacte amb la gent. Ara m’estic a la botiga i porto les compres i gestiono el personal. A l’obrador hi ha els meus pares, que, afortunadament, encara hi són. La meva germana també s’està a l’obrador amb un altre equip, que són els que preparen el gènere perquè es pugui vendre a la botiga, que tenim al carrer Montcada, 5. Fa uns tres anys vam tancar la parada del Mercat Municipal perquè no teníem prou personal. Les treballadores de la parada van passar a la botiga. Vam decidir que no tancaríem al migdia per oferir un ventall d’horari més ampli, de 8 h a 20 h. Ara mateix som divuit persones, unes onze a la botiga i la resta, a l’obrador.
· Teniu una clientela fidel?
Sí, de totes les edats. Gent gran, de tota la vida, però també gent jove. M’encanta veure’ls quan venen a la carnisseria, per exemple, per preparar una barbacoa, veure com valoren el que menjaran. La gent confia en el comerç de proximitat. Des de la pandèmia s’han acostumat a fer comandes a través de WhatsApp, per l’aplicació o per telèfon. Ens arriben moltíssimes comandes així. Saben que quan ho tenim preparat els avisem, i no han d’esperar, no han de fer cua, i poden dedicar el seu temps a altres coses. Si som cinc al matí, dues persones es dediquen només a fer comandes per poder oferir aquest servei. És una clientela molt fidel, i ara venen els seus fills, que els he vist néixer, i compren per a casa seva. Això m’agrada molt. El comerç local és una bona manera de fer poble.
· Quines són les èpoques amb més feina per al negoci?
Sempre hi ha feina, però a partir de novembre comencem a promoure Nadal amb el black friday. Fem ofertes perquè la gent que ho vulgui, pugui avançar-se a Nadal, que és quan hi ha més demanda i s’apugen els preus, i congelar el que comprin. El desembre és una bogeria. Un altre pic de feina és Dijous Gras. Aquest any va anar molt bé, perquè durant la setmana vam posar una parada al carrer Montcada, i va venir molta gent. Va ser molt enriquidor. De bull i de botifarra vam fer 28 varietats. A l’hora de fer noves varietats en fixem en què és tendència, què demana la gent. Per exemple, ara està molt de moda el guanciale, que és una cansalada de coll amb pebre, i vam fer una botifarra que portava guanciale i parmesà, com una carbonara. També en vam fer una de galetes Lotus i xocolata. Ens agrada seguir les tendències. Hem incorporat productes vegetarians i vegans com hamburgueses, perquè sempre hi ha alguna persona a casa que no menja carn.
· L’augment general dels preus, ha canviat la manera de comprar?
I tant, hem de ser realistes. Tot s’està apujant, però nosaltres ens ajustem molt. Preferim vendre més i guanyar menys. Fem ofertes variades perquè la gent pugui trobar productes assequibles i omplir la nevera. Si aquesta setmana tenim d’oferta el pollastre, potser la setmana que ve serà la vedella, i l’altra el porc.
· Hi ha relleu generacional?
No, i ens sap molt de greu. Això vol dir que ha fallat alguna cosa, però no sabria dir-te què. Ningú vol aprendre un ofici. Per sort, aquest any ha començat un FPO dual de carnisseria, i ara acaba de sortir la primera promoció. Tenim alguns d’aquests alumnes en pràctiques.
11 RESPOSTES
Un tret principal del teu caràcter?
Paciència
Un defecte que no pots dominar?
Soc molt nerviosa
Una persona que admires?
Els meus pares
Un embotit?
El pernil
Una frase?
Que tinguis un bon dia!
Un animal?
El gat
Una pel·lícula?
'El diario de Noa'
Un músic?
Alejandro Sanz
Una ciutat?
Granada
Un viatge pendent?
Nova York
Un racó de Castellar?
El parc de Canyelles