Antoni Costa en el seu estudi_617x412
Antoni Costa en el seu estudi - Quim Pascual
04/02/2019 Cultura
Mor Antoni Costa, un pintor de referència a Castellar

Sempre enamorat de Castellar del Vallès, va fer-lo tema central en molts dels seus quadres

Marina Antúnez



Aquest diumenge ens va deixar Antoni Costa i Romeu, un dels pintors castellarencs més estimats de la nostra vila, i referència de molts altres pintors que el van succeir. Costa va néixer el 5 de març de 1928 al carrer Nou, a Castellar del Vallès. Al març hagués fet 91 anys. Era el fill gran de Pere Costa i Engràcia Romeu. Va anar al parvulari de les Escoles del Patronat Tolrà i, fins a la Guerra Civil, va estudiar amb Pere Pla. El seu aprenentatge artístic es va iniciar al costat del pintor i dibuixant Víctor Masriera i Vila –pintor barceloní format a París que va refugiar-se a Castellar del Vallès durant la Guerra-. Acabada la guerra, Costa va seguir classes nocturnes de dibuix amb Salvador Regué. Més tard, Joan Gibernau i Alfons Gubern van ser els seus mestres de pintura i li van aportar el coneixement de la tècnica per vehicular el seu impuls creatiu. De jove, va coincidir amb el pintor Pere Marra, qui acabaria essent un bon amic.



L'any 1952 es va casar amb la Maria Castellet i Codina i va tenir dos fills. La Maria va ser un puntal en la seva trajectòria, tant personal com artística. Era ella qui conduïa el cotxe familiar i qui el portava d'un lloc a l'altre buscant nous paisatges. El matrimoni va fer llargues estades a Granera i per això trobem molts racons del petit poble del Moianès a la seva obra. L'Antoni va treballar de paleta fins a la jubilació i no va deixar de pintar mai. Quan tenia 70 anys, va enviudar. Avui, la seva filla Engràcia recorda "la seva bonhomia, era una persona altruista i generosa, i amb una ironia molt fina". Encara no fa un any, agreujant-se l'alzheimer que patia, va ingressar a l'Obra Social Benèfica. "Per la família, va ser un procés dolorós perquè ell sempre havia volgut estar a casa seva, però sempre va acceptar que ho fèiem a fi de bé". L'Engracia també recorda com l'Antoni sempre els havia protegit, "i se li veia un somriure increíble, que no havia vist mai, quan contemplava els seus nets i els seus dos besnets".

 

La pintura d'Antoni Costa

 

El poeta Joan Arús va definir Antoni Costa com un home reservat, ple de sensibilitat i amb una gran capacitat per mostrar les emocions a través de la seva obra. El tema central dels seus quadres sempre va ser Castellar. Per a l'artista, el seu poble era un escenari perfecte que li servia de model. La Mola, el Puig de la Creu, el campanar de l'església, Castellar Vell, i multitud de racons dels carrers, places i edificis del poble queden retratats als seus quadres. Era capaç de copsar la natura en el seu estat més pur, tant si pintava amb espàtula com amb pinzell.


El seu temperament va fer que experimentés amb múltiples tècniques i arts: la ploma, "al drap", rotuladors, l'aiguatinta, la pintura a l'oli, pintura en pols de marbre, l'escultura, la ceràmica i el treball amb fusta de boix, roure o caoba. Mai no va ser fidel als corrents pictòrics de l'època, home de sensibilitat extrema, amb una gran capacitat per emocionar-se, es lliurava a la pintura de forma espontània i ben aviat va trobar un estil propi que forjava la seva personalitat creativa.


La seva primera exposició col·lectiva va ser el gener de 1957, a la Sala Busquets de Barcelona juntament amb Simforós Aguilar, Núria Casas, Alfons Gubern, Manuel Sagnier i Joan Tort. No va ser fins el 1964 que va exposar per primera vegada en solitari a l'Acadèmia de Belles Arts de Sabadell. A partir d'aleshores, l'Antoni va fer una exposició cada any, mentre va poder, per mostrar les seves noves creacions.


L'any 2002 -2003 l'Ajuntament li va atorgar la Medalla de la Vila juntament amb els pintors Raimon Roca Ricart, Joan Tort Oliver i Lluís Valls Areny. Va ser jurat de concursos de pintura, va fe arranjaments a l'ermita de la Mare de Déu de les Arenes, il·lustracions per al programa de la Festa Major i per al setmanari Forja, va col·laborar a les XIX Jornades Sanitàries del Vallès, i amb l'escola La Immaculada RR Dominiques de l'Anunciata, va fer una escultura al·legòrica als bastoners ubicada a la plaça dels Enamorats. El 3 d'octubre de l'any 2014 es va inaugurar una exposició que homenatjava el pintor Antoni Costa. L'exposició va romandre oberta fins al 18 d'octubre.

 

L'enterrament tindrà lloc aquest dilluns, a les 16 hores, a l'Església de Sant Esteve.

Comparteix
M'agrada
Comentaris