WhatsApp Image 2021 07 26 at 13.13.39_950x634
Mayumi Hirashima i Laura Anaya amb Hideki  Yamada, portador de la flama pels carrers de Nagano, la ciutat on viuen les dues noies. || CEDIDA
26/07/2021 Actualitat
“No és bon moment per celebrar els Jocs, però és la llum al final del túnel”

Laura Anaya i Mayumi Hirashima, col·laboradores del programa ‘Stories’ de Ràdio Castellar, parlen de com es viuen els jocs al Japó

Carlos Lecegui/ Jordi Rius

Tot i les limitacions que imposa la pandèmia, són els Jocs Olímpics, considerats la competició esportiva principal del món on hi prenen part més de 200 estats.  L’any passat, el coronavirus en plena expansió va fer que la cita esportiva s’ajornés un any, això sí amb estrictes mesures higièniques i sense presència de públic a les proves.


La toquiota Mayumi Hirashima, col·laboradora amb la calderina Laura Anaya, del programa ‘Stories’ de Ràdio Castellar, encara recorda com al 2013 “l’eufòria que es va viure en el moment que Tòquio va ser escollida com a seu dels jocs del 2020”. Anaya, que va arribar al Japó al 2018 explica que fa dos anys que vivien a Tòquio -ara estan prop de Nagano- i “anàvem veient poc a poc des dels trens com s’anaven construint edificis i es podia comprovar la progressió de la ciutat”. Les dues noies recorden “les xifres milionàries” de què es parlaven quant a inversions “perquè es volien fer uns jocs sense estar-se de res”. En aquell moment es pensava que tot el que s’invertia es podria recuperar més endavant, sobretot gràcies a l’empenta del turisme. “De fet, van començar a néixer noves empreses  basades en el turisme i a les àrees rurals com a la que estem ara, prop de Nagano, anaven sorgint hotels petits o particulars anaven adaptant les seves cases per acollir tit el turisme que havia de venir”, assegura Anaya.


L’ajornament dels Jocs per aquest estiu per la irrupció de la pandèmia va caure com un gerro d’aigua freda. “La gent ho va acceptar amb pena, perquè justament havia de passar a Tòquio i amb la sensació que era un país que estava preparat quan en realitat no ho estava”, apunta Anaya. “Ens feia molta il·lusió tenir els jocs olímpics a Tòquio però amb aquesta situació creada amb la pandèmia no sabíem si era millor que se celebressin o no, no els podíem celebrar al 100%”, explica Hirashima.


Algunes enquestes assenyalen que el percentatge de japonesos partidaris de celebrar els Jocs Olímpics és del 40%, el mateix que els que s’inclinen perquè no se facin. “La societat japonesa està molt dividida i de fet, va sobtar que finalment se celebressin mantenint el nom Tòquio 2020”, admet Anaya, que afegeix que ella mateixa se sent “una mica dividida no pel fet de la pandèmia, sinó perquè el govern hauria d’haver controlat millor la pandèmia aquí al Japó”. Per tant, conclou, “no és el moment òptim per celebrar els Jocs, però és veure la llum al final del túnel”.


GRAN CERIMÒNIA D'INAUGURACIÓ
Tant Anaya com Hirashima reconeixen que es van sentir “molt felices” de veure la cerimònia d’inauguració dels Jocs i el moment culminant d’encesa del pebeter amb l’última rellevista, la tennista Naomi Osaka.  Anteriorment, les dues noies no es van voler perdre el pas de la torxa olímpica per Nagano -ciutat que va acollir el Jocs Olímpics d’Hivern de 1998-  i de fet, qualifiquen l’experiència “d’increïble, la vam poder veure just a un metre de distància”.


Davant la impossibilitat que la gent acudeixi als estadis, la televisió nipona s’ha bolcat en l’esdeveniment esportiu. “Tot el dia hi ha retransmissió de les proves i crec que la gent ho està seguint des de casa seva” i un símptoma d’aquest fet “és que han augmentat molt les vendes de menjar i beguda especials per als Jocs Olímpics. Moltes empreses estan venent i fent publicitat de paquets de pica-pica i begudes mentre t’estàs mirant els Jocs Olímpics”.


Japó té grans estrelles en diferents disciplines. Una d’elles, considerada com un heroi, és el gimnasta Kohei Uchimura, set vegades medallista olímpic , que va fallar en l’exercici de barra, l’única prova en què competia als Jocs de Tòquio. “Estava considerat una mica com una llegenda, que sempre obtenia bons resultats amb la gimnàstica. El cert és que ja és gran i estava concentrat només en un exercici, volia guanyar però va caure eliminat”, apunta Hirashima. Fins aquest moment, Japó ocupa la primera posició quant a medalles obtingudes, amb 13 metalls:  vuit d’or, dos de plata i tres de bronze.

Comparteix
M'agrada
Comentaris