suma_1440x961
Enguany, l’Espai Firal torna a acollir activitats amb cadira de rodes, entre moltes altres pensades per a tothom Quim Pascual
12/04/2024 Actualitat
Suma+, l’oceà de la diversitat

Més de 30 activitats per celebrar la 5a Marató de la Diversitat, una jornada inclusiva

Cristina Domene

Arriba la Marató de la Diversitat de Suma+ Castellar, i ja en van cinc. L’associació ha escollit enguany el lema “Suma’t a l’oceà de la diversitat”, prenent l’oceà com a mostra de la diversitat a Catalunya. Al mar neden tota mena de peixos i animals marins de forma lliure i diferent entre si, sense que una sigui millor que l’altra. Per això, hi troben un símil amb els 21.069 nens i nenes que tenen necessitats especials a Catalunya. “Volem fer un símil amb la nostra societat, que no acaba de ser això, i que és cap a on volem anar. Sempre acabem en la línia que tothom hauria de ser d’una manera determinada quan hauríem d’anar cap a la idea que cadascú hauria de desenvolupar-se com és, sigui com sigui”, opina la presidenta de l’associació i una de les impulsores del projecte, Rat Basterretxea.


Aquesta temàtica de l’oceà es treballarà durant tot l’any, i per això han creat uns personatges: la balena, l’estrella de mar, el cavallet... i cadascun tindrà la seva història. “L’estrella, per exemple, es mou molt poc, però per a ella no és un problema, perquè és així. El que ens agradaria és que cada mes surti una història i que es puguin explicar a les escoles per treballar la diversitat i tots aquests aspectes que per a nosaltres són importants, i creiem que per a la societat també, perquè hi hagi un canvi de mirada”. De fet, des de Suma+ fan una crida de cara a la gent a qui li agradi escriure i vulguin fer petits relats: “Per escenificar les peculiaritats que fan que visquis d’una manera o una altra sense que sigui un problema ni ser un discapacitat, senzillament, que siguis”, detalla Basterretxea. 


La festa, que té lloc demà dia 13, de 10 a 21 hores, a l’Espai Tolrà està pensada perquè tothom la pugui gaudir: de grans a petits, amb necessitats especials o qualsevol mena de capacitat diversa. Totes les activitats han estat dissenyades perquè tothom hi pugui participar per igual. S’hi podran trobar gran varietat d’organitzacions i activitats, més de 30, gràcies a la contribució dels voluntaris i les entitats de Castellar i entorns: tallers de cuina, estampació i treballs manuals, jocs d’escacs, exhibicions dels castellers, bastoners i gegants, un racó de biblioteca, activitats d’esport inclusiu, bàsquet en cadires de rodes, sessions de karaoke, actuacions musicals, sales d’estimulació sensorial o un espectacle en anglès. A més, es crearà un oceà entre tots. “Demà muntarem un espai, que ja estarà ambientat, i els infants que vinguin, tant al matí com a la tarda, tindran moltes activitats per omplir aquest oceà. Crearan peixos, vaixells... perquè entre tots creem aquest oceà del Suma+”. Per submergir-s’hi es podrà passar per la platja de les olors, fora de l’oceà estaran totes les activitats i manualitats. També hi seran altres entitats de la vila. “Estem molt contents que la cultura popular sigui present sempre amb nosaltres, perquè és la base del poble”.


Diversitat a les escoles
Les escoles catalanes compten amb un alumnat divers i amb necessitats educatives concretes: dislèxia, TEL, TDAH, TEA, síndrome de Down o diversitats físiques com la sordesa, la ceguera o la manca d’alguna extremitat, per exemple. Però tots tenen el dret a rebre una educació adaptada i de qualitat. I és que molts d’ells tenen dificultats per rebre una educació inclusiva que tingui en compte la seva singularitat. 
Per això Suma+ Castellar organitza la Marató, per conscienciar, aconseguir recursos i donar suport a les escoles. “Així podrem millorar l’atenció de l’alumnat amb diversitat de capacitats”. Suma+ Castellar és un grup de pares i mares que a través de la Federació d’AFAs de Castellar s’han proposat dur a terme el projecte de la Marató. Compten amb el suport de l’Ajuntament i de totes les escoles i instituts del poble, que des del primer moment han ofert la seva col·laboració. Consciencien sobre el fet que vivim en una societat diversa, en la qual tothom té cabuda, i en què tots tenim una part de responsabilitat a l’hora de donar resposta a les necessitats individuals. 


L’entitat convida tothom a participar en la 5a Marató de la Diversitat i contribuir a una educació i diversió igualitària i inclusiva en família. “Participar-hi també és col·laborar-hi”

 

Consulteu aquí totes les activitats

Comparteix
M'agrada
Comentaris