A7R09713_1440x961
Imatge de l'oceà, una experiència immersiva, el plat fort de la Marató de SUMA d'aquest any ||Q. Pascual
14/04/2024 Actualitat
Immersió inclusiva a la Marató de SUMA+

Prop de 2.500 persones han participat en la cinquena edició de la marató de SUMA, que ha tingut lloc dissabte a l'Espai Tolrà i que va tenir l'oceà com a fil conductor

Prop de 2.500 persones, segons l’organització, van passar en una intensa jornada de dissabte per la cinquena edició de la Marató Inclusiva organitzada per SUMA+ amb l’objectiu de conscienciar de la necessitat de tenir més vetlladors a les aules per afavorir uns centres educatius realment per a tothom. Així ho va subratllar una de les promotores d’aquesta iniciativa de la societat civil castellarenca, Rat Basterretxea, hores després d’haver tancat l’activitat ja entrada la nit de dissabte: «La valoració que fem és molt positiva. No hi ha hagut cues i tothom ha pogut participar-hi. Tot ha estat molt tranquil perquè hi havia moltes coses a fer i s’han pogut repartir els nens pels diferents llocs».

 

I així ha estat des de primera hora del matí quan els diversos punts de l’Espai Tolrà van començar a obrir-se a la participació d’un públic eminentment familiar principalment amb canalla de curta edat. Va ser el cas per exemple de l’Èric Brualla i la seva mare Anabel Gálvez que van dedicar una estona a fer manualitats que penjaven d’una xarxa que simulava un mar -l’edició d’aquest any tenia com a protagonisme temàtic l’oceà-. L’Èric, però, finalment va confeccionar un pollet que també va acabar penjat a la xarxa de l’oceà. Segons va valorar la mare de l’Èric, la proposta és «molt original i els nens s’hi entretenen molt». Sobre el rerefons de la marató, l’Anabel apunta que, «malgrat els infants siguin petits per entendre-ho, s’està fent un gran pas per conscienciar la societat» sobre les qüestions d’inclusió gràcies a l’empenta de SUMA.

 

Torre dels Capgirats, una de les moltes entitats de cultura popular que es van afegir a la Marató de SUMA || Q. Pascual

Torre dels Capgirats, una de les moltes entitats de cultura popular que es van afegir a la Marató de SUMA || Q. Pascual

 

En aquest sentit, també coincideix en aquesta visió de conscienciació la seva organitzadora Rat Basterretxea: «Aquest any hem fet un canvi important, hi havia moltes més activitats perquè vam veure que cada any anava venint més gent i el que ens passava era que hi havia cues que és el que exactament no volem perquè sigui veritablement inclusiu i universal». I no només això, la cosa està anant a més perquè, segons Basterretxea, celebrada ja la cinquena edició és evident que hi ha una evolució. «Inicialment teníem com molta necessitat de recaptació perquè realment havíem de fer les aportacions a les escoles pels vetlladors. I ara ens centrem molt més en el canvi de mirada i en canviar el context perquè tothom s’hi pugui desenvolupar». En aquest sentit, vol posar en valor una iniciativa pròpia i innovadora generada per SUMA+ com és ‘El passatge dels sentits’ que ha despertat interès com a activitat a nivell català. «Volem canviar la manera de mirar les coses perquè cadascú, sigui com sigui, pugui participar». De fet, després de feta la sisena edició ara es centraran en captar ajuts d’alguna fundació que treballi temes d’inclusió per intentar recaptar fons que permetin crear una versió estable de ‘El passatge dels sentits’ que es pugui moure pel país.


 

Sobre l’edició d’aquest any, Basterretxea considera que el plat fort ha estat l’oceà que «ha agradat molt a tothom». «Entre tots hem construït un oceà molt bonic i molt divers, ho hem anat creant entre tots, cadascú aportant el seu granet de sorra fent un peix, una estrella o el que sigui i afegint-ho». Val a dir que les siluetes dels animals d'aquest oceà els van fer els avis i àvies de la residència Les Orquideas.

 

«La valoració és 100% positiva també per la participació de les entitats del poble, com sempre molt compromeses ja siguin les Espurnes, els Gegants, els Atabalats, els castellers, l’Esbart, etc», va dir. «La veritat és que ja estem pensant en la data de l’any que ve i ja començar a pensar com fer-ho per millorar aquesta edició perquè ens ho hem posat difícil a nosaltres mateixos», va concloure la portaveu de SUMA+

Dues participants del taller de maquillatge creatiu de la marató de SUMA ||Q. Pascual

Dues participants del taller de maquillatge creatiu de la marató de SUMA ||Q. Pascual

Els tallers de manualitats van ser un dels principals atractius de la jornada de SUMA ||Q. Pascual

Els tallers de manualitats van ser un dels principals atractius de la jornada de SUMA ||Q. Pascual

 

Pel que fa a la qüestió que va ser el motor de SUMA+, la presència de més vetlladors a les aules simplement tenint en compte la legislació existent, en aquests 6 anys que fa que existeix SUMA s’ha avançat «però queda molt encara per fer». «Quan veus que realment a nivell polític va tan lent i que no es prenen decisions és complicat. No hem vist una millora substancial de més presència de vetlladors a les aules», va admetre Basterretxea que, tot i això, continuarà batallant una reivindicació que Castellar en ple ha fet seva.

Comparteix
M'agrada
Comentaris