Screenshot 20210507 211038 Email_950x634
La mascareta s’ha imposat als pocs casaments que s’han dut a terme durant la pandèmia. || EL CIM ESDEVENIMENTS
22/06/2021 Actualitat
Es reprèn la temporada de noces

La  contenció de la pandèmia reactiva un sector que ha estat un any aturat: el 2020  es van suspendre  el 85% dels casaments

Rocío Gómez

El 2020 es van suspendre o ajornar el 85% dels casaments previstos. La pandèmia va paralitzar el sector, que es va endeutar per poder sobreviure tot esperant que, aquest 2021, els números quadrin per fer caixa. “Ha afectat restaurants, hotels, masies, empreses de càtering, músics, modistes i sastres, agències de viatges, fotògrafs, ‘wedding planners’, joieries, tècnics de so, animadors, DJs...”, lamenta Pep Minguell, president de l’Associació d’Empreses de Gestió d’Esdeveniments i Casaments, i gerent de Cim Esdeveniments. “Les ajudes han estat de 1.500 euros, i res més. Hem pagat tots els impostos, tot i no facturar, impostos que se’ns podrien haver condonat almenys els mesos que hem estat tancats. Per tirar endavant hem demanat préstecs ICO, que haurem de retornar, o hem fet servir els estalvis que teníem”, remarca.


Ara bé, la finalització de l’estat d’alarma i supressió d’algunes de les restriccions quant a confinament o aforament, obren la porta a una campanya de casaments més moguda que fa un any. “No s’està produint un repunt de casaments, sinó que estem començant a fer els que s’havien ajornat l’any passat. Tanmateix, és cert que ara les parelles comencen a voler casar-se una altra vegada”, explica Miguell. “L’any passat no vam poder treballar, es van ajornar, i no se’n van tancar per a aquest any. Ara, estem planificant casaments per al 2022 i el 2023”, afegeix. Les parelles prefereixen ser prudents, “hi ha una certa recança per la Covid-19, perquè la tardor de l’any passat va tenir lloc el segon confinament. Algunes parelles prefereixen el 2023 perquè pensen que tot haurà acabat, o s’haurà normalitzat”. Val a dir que, segons Minguell, un 5% dels casaments que es van ajornar s’han suspés. En el cas de CIM Esdeveniments en la campanya que va començar l’1 de juny i que clourà el 30 d’octubre han previst celebrar una trentena de casaments. “El 2021 no serà un any positiu, no recuperarem el que no vam facturar l’any passat, però ens permetrà tornar a una roda de facturació i despeses, com qualsevol altre negoci”, subratlla el castellarenc.


UNA BODA AMB MASCARETA I GEL
Així, els casaments de la pandèmia són amb mascareta, amb llistes de convidats per seguir la traçabilitat del virus, gel hidroalcohòlic, i totes les mesures de seguretat previstes perquè sigui una cerimònia tan segura com sigui possible. En referència als convidats, tot i que l’any passat els casaments que es van celebrar els mesos d’estiu van ser més aviat en petit comitè, “amb la meitat de convidats”, per evitar contagis, i per les restriccions en el desplaçament entre comunitats, les bodes que vindran reprenen convits més multitudinaris. “La mitjana de convidats és de 130-160, però n’hi ha de 60, i fins i tot de 250 i 300. La gent té ganes de celebrar, tot i que algunes parelles han decidit tornar-ho a ajornar perquè no podien fer el ball quan ho tenien previst”, detalla.


Tot plegat, perquè als restaurants que acullen aquest tipus d’esdeveniment hi conviuen dos sectors: el de la restauració i el de l’oci nocturn. Per tant, la dualitat de restriccions sovint ha jugat en contra d’aquests espais. “És una cosa que volem solucionar, per tal de tenir un epígraf propi”, constata Minguell.


L'ESGLÉSIA DE SANT ESTEVE
En referència  als casaments religiosos a Castellar del Vallès, el rector de l’església de Sant Esteve i de la parròquia de Sant Feliu, Txema Cot, concreta que el 2019 es van oficiar 10 casaments a Sant Esteve, i un a Sant Feliu. Amb l’arribada de la pandèmia, el 2020 només se’n van fer dos, un a cada temple. De moment, des que va començar l’any només s’ha celebrat un casament, el gener passat, i la propera cerimònia programada serà el 17 de juliol. “Arrosseguem casaments des de l’any passat. S’està produint un tímid repunt i en tenim programats per a la tardor, i també per a l’any que ve. Els confirmem a un any vista, com a  màxim. Sí que hem notat que s’estan fent més batejos”, explica Txema Cot.

 

CASAMENTS AL PALAU TOLRÀ
Un altre dels equipaments per formalitzar una unió legal és l’Ajuntament. El 2019 se’n van celebrar 44, mentre que el 2020 se n’havien programat 42 i finalment se’n van dur a terme 25. La davallada de cerimònies s’arrossega des de l’any passat. Dels 22 casaments que s’han programat per al 2021, només se n’han fet 2. Des de l’ajuntament constaten que “no es nota gaire moviment, com abans de la pandèmia, sinó que la gent encara està esperant que les restriccions acabin”.


Quant al procediment, els casaments civils comencen al Jutjat. És allà on es tramita l’expedient.  Un cop comença el procés, es concerta data a l’Ajuntament per tal de celebrar-hi la cerimònia. La sol·licitud es pot trobar a la web municipal https://seu.castellarvalles.cat/33033/tramit/186/.


Les sales en què se celebren els casaments són la Capella del Palau Tolrà (on hi pot haver 10-12 persones) i la Sala de Plens (50-60 persones). “Amb les restriccions de pandèmia, només podien ser quatre persones a la capella i sis persones a la Sala de Plens. La capella no la demanen gaire per la poca capacitat. En canvi, a la Sala de Plens poden assistir 25 persones. Tots els assistents han de portar mascareta. Només  els nuvis no la porten durant la cerimònia”, concreten des de l’Ajuntament.


EL JUTJAT DE PAU
Algunes parelles decideixen casar-se al Jutjat de Pau, i també es pot fer ús  del Saló de Plens. El 2019 s’hi van celebrar 118 casaments, mentre que el 2020 la xifra es va reduir fins els 78. La prudència per la pandèmia continua aquest 2021, en què fins ara s’han fet 39 casaments, però a poc a poc s’ha reprès el ritme de cerimònies. L’agenda del Jutjat de Pau de la vila està ben farcida per a l’estiu i la tardor. Concretament, al juny s’han previst quatre casaments, i al juliol, vuit. A la tornada de vacances, després de l’estiu, se’n faran 21.  

 

Recupera l'entrevista de Pep Minguell al Connectats

 

 

 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris