SAntJordi1_800x534
Centenars de vilatans han pogut passejar sense aglomeracions per les parades de la fira abans de la pluja  Quim Pascual
23/04/2024 Actualitat
Castellar, vila d’inquietuds culturals i intel·lectuals

El plugim desbarata el matí de Sant Jordi, però no arruïna les ganes dels castellarencs de comprar llibres i roses

Cristina Domene

La pluja finalment ha fet una petita aparició a la primera part de la jornada de Sant Jordi, un matí i un migdia ben lluït a la Fira de la plaça d'El Mirador que finalment s'ha espatllat una mica quan una lleugera pluja, però sobretot el fred han fet acte de presència. Abans, però, centenars de vilatans han pogut passejar i tafanejar sense aglomeracions per les parades de la fira, situació ben diferent de la de la tarda, quan les aglomeracions es fan més evidents.

El que és tendència en els darrers anys és que el vessant literari va agafant més i més protagonisme gràcies a la presència d'autors i autores castellarenques que signen llibres, un fet també corroborat pels llibreters Carlos Higueras, de La Centraleta, i Jordi Cassanyer, de la llibreria Vallès. De fet, segurament la novetat literària castellarenca que més expectativa ha aixecat és 'La casa del Pla' d'E. Viladoms, una història dels anys 30 que té lloc al carrer Sant Jaume del Pla de Castellar. Els lectors també han pogut rebre la dedicatòria de Josefina Llauradó, Albert Montoya i ara a la tarda serà el torn de Gisela Pou, Joan Mundet i Anna Guirao, entre d'altres. Pel que fa als llibres més venuts de la Fira, els llibreters locals apostaven per autors com Javier Castillo, Camilla Läckberg, Joël Dicker i autors mediàtics com Xavi Coral o Xavier Pla i la seva biografia sobre Josep Pla.


Respecte a l'altre protagonista de la jornada, la rosa, la vermella continua sent la més preuada pels castellarencs. "Hi ha de tots colors i en diferents formats, només la flor, rams, amb gerros i també rosers més petits i grans per trasplantar", ha explicat la Jennifer Mora, de Floristeria Castellar. És el primer Sant Jordi per a l'establiment i es copsa que estan il·lusionades. Fins i tot s'han pogut comprar roses de vidre gràcies a l’artesà Joan Novell, que és bufador de vidre i que al llarg del dia anirà fent roses de vidre bufat.

 

santjordi2

Nens i nenes miren encuriosits l'artesà Joan Novell,bufador de vidre / Q. Pascual


A banda de les tradicionals parades de llibres i roses, a la Fira es poden trobar dolços creats especialment per a la Diada, com pastissos de red velvet amb forma de flor o galetes de drac. També s'han instal·lat algunes entitats com la Creu Roja, Salut Mental Catalunya, Contra el Maltrato Animal i l'Hoquei Castellar. No han faltat els alumnes que munten paradeta per recaptar diners, com El Casal, FEDAC Castellar i els alumnes del Puig de la Creu.


I aprofitant la jornada i el moment de precampanya, Junts per Castellar i la secció local d'Esquerra han instal·lat una carpa. "És un dia molt bonic, llàstima que el temps no acompanya. Crec que ens hauríem d'acostumar a tenir una alternativa perquè és un dia tan espectacular i es venen tants llibres que és una pena deixar la festa a mitges. Però molt contens de poder participar", ha expressat des d'ERC, Josep Maria Calaf, membre de l'executiva. Quant al vessant polític, l'exregidor manifesta que la gent no viu encara les eleccions. "En algun moment començarà a inquietar-se, però de moment, no copsem gran interès", en canvi, la sensació per a Junts per Castellar ha estat diferent: "Hem notat que s'apropava més gent que altres anys a la paradeta. Estem animats. Les expectatives és que traurem més diputats dels que tenim gràcies a l'empenta de Carles Puigdemont", ha opinat, el portaveu, de JxC, Joan Juni.



LA RÀDIO AL CARRER
La fira de Sant Jordi també ha comptat aquest matí amb la complicitat de Ràdio Castellar i L'ACTUAL que han fet una programació especial i ha donat caliu gràcies a una tertúlia amb autores castellarenques. La responsable de Biblioteca Municipal, Carme Muñoz, ha explicat que els assidus a la biblioteca "llegeixen per passar-ho bé però també per aprendre. I els castellarencs no només venen a la biblioteca, sinó que també compren llibres. Hi ha hagut una pujada de l'hàbit de la lectura, tant en adults com en joves". Llauradó ha afegit que per atraure els nens i nens a la lectura la feina s'ha de fer des de casa. "I ara no hi ha excusa perquè hi ha llibres fantàstics per a tots els nivells. I recomano que les famílies portin als infants a les llibreries". L'escriptora E. Viladoms ha definit Castellar com un poble "de moltes inquietuds culturals i intel·lectuals".


El programa especial de Ràdio Castellar ha posat el punt final amb una petita dramatització ben sui generis de la llegenda de Sant Jordi, el drac i la princesa.

 

Ràdio Castellar i L'ACTUAL han fet una programació especial amb una tertúlia amb autores castellarenques / Q. Pascual

Ràdio Castellar i L'ACTUAL han fet una programació especial amb una tertúlia amb autores castellarenques / Q. Pascual

Comparteix
M'agrada
Comentaris