20240419 092805_1440x961
La primera taula rodona amb Lluís Anton Subirana, pediatra, Gisela Isabel Fernández, investigadora i Eva Poyato, infermera de la Corporació Sanitària Parc Taulí. || AJUNTAMENT
19/04/2024 Actualitat
El sector sanitari debat a Castellar les oportunitats de la intel·ligència artificial

La Sala d'Actes d'El Mirador acull les 42es Jornades Sanitàries que organitza la filial vallesana de la Fundació de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i de Balears

Jordi Rius

Més d'un centenar de professionals del sector de la salut s'han aplegat aquest divendres a la Sala d'Actes d'El Mirador per debatre sobre les oportunitats  que la intel·ligència artificial  (IA)ofereix en el camp sanitari i com aquesta pot millorar d'una forma significativa la prestació dels serveis de salut. En horari de matí i tarda, la filiala vallesana de la Fundació de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears ha reunit diferents experts que han tractat d'explorar les aplicacions pràctiques de la intel·ligència artificial en el camp de la medicina i les implicacions ètiques que comporta la seva aplicació.

L'alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, ha donat la benvinguda als assistents dient que la IA "és prou important perquè hi reflexioneu. Planteja tota una sèrie de reptes que anireu trobant al llarg de la vostra professió i de dilemes. És un àmbit nou que pot ser una millora sense cap dubte, però hem de ser molt curosos amb l'aplicació en l'àmbit sanitari".

Lluís Antón Subirana, pediatria de la Unitat d'urgències de Pediatria (HUGTiP), ha intervingut en la primera taula rodona i ha advertit que l'ètica "ha de ser l'eix vertebrador de totes les actuacions i que no quedi relegada a un segon pla". Parafrasejant Stephen Hawking, Subirana ha subratllat que "la intel·ligència artificial pot ser el millor i el pitjor que li hagi passat a la humanitat i que això en el fons depèn únicament de nosaltres".

La investigadora del Centre de Recerca de l'Observatori de Bioètica i Dret de la Càtedra UNESCO de Bioètica de la Universitat de Barcelona, Gisela Isabel Fernández Rivas Plata,  ha apuntat que "veiem l'escenari de l'IA d'una manera dicotòmica, és a dir o que és beneficiosa o tot el contrari, que pot ser molt pedagògica per entendre les postures, no necessàriament són igual d'útils per entendre el context i el que va passant en el món real". Fernández Rivas ha afegit que la intel·ligència artificial " no és la primera eina que ens enfronta a aquesta situació, ja ens va passar fa 20 anys amb la genètica". Segons la invesrigadora, una bona aproximació al concepte és que  la intel·ligència artificial "buscar emular la intel·ligència humana a través d'algoritmes i eines computacionals nper generar coneixement de manera autònoma a partir de l'anàlisi de gran quantitat de dades". Clar, a mesura que té dades, apareix el problema: "la protecció de les dades sensibles de l'àmbit sanitari". En aquest sentit, Fernández Rivas ha assenyalat que no "és el mateix posar John Lennon posar-se a cantar amb algú altre que usar dades de salut per a generar un nou dispositiu mèdic". 

Al llarg de les jornades, s'ha parlat de la IA a l'atenció primària o com s'aplica a l'ús adequat dels medicaments, de les eines específiques per a la pràctica clínica i l'actualització científica i la influència en el radiodiagnòstic.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris