09   A7R08753_1440x961
Sessió de fotos d’un casament a Ca l’Alberola, fa uns dies, prèvia a la cerimònia. || Q. Pascual
09/05/2024 Actualitat
Els casaments van a l’alça a Castellar

Tant el Jutjat de Pau com la Parròquia de Sant Esteve noten l’augment d’unions al municipi en aquest darrer any

Jaume Clapés Solé

Amb l’arribada del bon temps, comença l’època de casaments. Els mesos més triats per casar-se al Jutjat de Pau de Castellar, situat a Ca l’Alberola són “d’abril a setembre”, precisa Miriam Valldeperes, jutgessa de pau de Castellar.  


Les dades ho constaten, sobretot juliol i setembre van ser els mesos més escollits dels últims tres anys. En el dia que parlava amb L’Actual hi havia sis casaments programats, però aclaria: “Hem arribat a tenir 8 casaments el mateix dia, que concentrem els divendres, o no faríem una altra cosa”


Valldeperes explica que hi ha molts tipus de parelles que es casen per la via civil, però concreta que hi ha “molta gent divorciada amb fills o sense, parelles joves, sobretot si estan esperant un fill o que ja el tenen i és petit”, aquesta és una de les tendències que més li crida l’atenció. 


També puntualitza que en “les parelles joves, que semblava que havia minvat, ara va en augment. Així com la natalitat ha baixat, els casaments des de la pandèmia m’atreviria a dir que han pujat”


En els últims tres anys la tendència és positiva, si bé el 2023 el total de casaments a Castellar van ser 119, onze menys que el 2022, la xifra és superior al total de 2021, que van ser 117. Les xifres van en augment des de l’any de la pandèmia, 2019. 


Pel que fa a la celebració la jutgessa també veu una tendència clara: “El que fan moltes parelles és signar el divendres, alguns fan intercanvi d’anells o no, i l’endemà o diumenge fan la celebració, diria que un 90% és així”


Una excepció a aquesta tendència són Carolina Casagualda i Daniel Torralba: “Després del casament anirem a dinar amb els pares i ja està, potser d’aquí a un temps ho celebrarem”, deia Casagualda. Es casen a Castellar perquè “era el jutjat que ens donava hora abans, Sabadell i Terrassa era molt més temps”, deia Torralba, i la seva parella afegia: “Ha sigut un tema de logística, d’aquí a un mes tenim un fill i ens volíem casar abans”


També els casaments per l’Església han augmentat a Castellar: “Des de la pandèmia a totes les parròquies hi ha hagut un repunt de casaments, en el cas de Castellar vol dir que estem fent de 6 a 12 casaments segons l’any, hi ha una mica de creixement, però en nombre es mou en aquestes xifres”, diu Xavier Blanco, rector de les parròquies de Sant Esteve i Sant Feliu. El mossèn també precisa el perquè: “El 99% dels nostres casaments són primeres núpcies i, per tant, està limitat el volum en aquest sentit”


“Abans era molt típic casar-se del maig al juliol, però això s’ha acabat. Ara podem començar al febrer i es poden allargar fins a l’octubre”, diu Blanco respecte a l’època preferida per casar-se a l’església de Castellar. 


Pel que fa als casaments de gent del col·lectiu LGTBIQ+, Valledeperes afirma que el flux al jutjat de Castellar no ha augmentat, però és constant des de fa anys. Per altra banda, Blanco diu: “Crec que queda lluny veure casaments de persones del mateix gènere a l’església, perquè no crec que s’arribi a igualar amb una parella heterosexual, oberta a la vida i a tenir fills d’una manera natural. Afortunadament, s’ha fet aquest camí bonic amb el Papa i amb el sínode de poder tenir  benediccions. Les parelles religioses del col·lectiu poden rebre ara aquesta benedicció sense que hagi de ser una cosa amagada com fèiem abans, sobretot a les ciutats. Sabíem que hi havia mossens que feien aquestes benediccions i ara ja han quedat a l’Església”.  

Comparteix
M'agrada
Comentaris