IMG 20210119 174409_1440x961
Felicitat Llop durant la conferència de dimarts a l'Aula d'extensió universitària
21/01/2021 Actualitat
L’AULA segueix , però en format virtual

La filòsofa Felicitat Llop va fer una reflexió sobre el totalitarisme

Aula d'Extensió Universitària

 

Davant de les instruccions del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, L’Aula d’Extensió Universitària es veu  obligada altre cop a suspendre temporalment les activitats presencial fins a nou avís. Aquestes mesures són vigents a partir de la conferència programada pel dimarts 19 de gener .La Junta de L’Aula garanteix la gravació de totes les conferències programades, sempre que el conferenciant s'hi avingui, i es podrà accedir a aquests
enregistraments a través de la pàgina web de l'entitat  i amb la contrasenya habitual. Per tant, en la mesura del possible, es continuarà treballant per donar continuïtat a les activitats de l'Aula, encara que sigui des de l'espai virtual de la  web.

 

La conferència programada i enregistrada el dimarts 19 de gener ha anat a càrrec de la filòsofa Felicitat Llop. Ella és llicenciada en Filosofia, Catedràtica de Filosofia d’Ensenyament Secundari, Màster en Mediació de conflictes per la URL i també ha impartit formació de professorat de com implementar la mediació, com a mètode alternatiu per resoldre conflictes en l’àmbit del món de l’ensenyament. Així mateix dirigeix clubs de lectura filosòfica a Terrassa i a Castellar.

 

La conferència que va proposar Felicitat Llop per aquesta setmana és una reflexió sobre el totalitarisme que porta per títol Repensar el totalitarisme amb Hannah Arendt. Davant la pregunta sobre si estem a les portes d’una societat totalitària a nivell global, Felicitat Llop ens va recordar que amb la fi del nazisme i del stalinisme, les democràcies lliberals semblaven un antídot contra aquesta aberració política, però en ple segles XX i XXI els règims totalitaris tornen a guanyar terreny a moltes parts del món i fa que les societats vagin fent passos enrere pel que fa a les llibertats i els drets civils. Al llarg de la ponència, i a través de la pensadora alemanya Hannah Arendt (1906-1975), referent en l’anàlisi i en els orígens dels règims totalitaris, Llop va anar desgranant les principals idees de Arendt sobre els orígens del totalitarisme, diferenciant-los d’altres règims com les dictadures o els despotismes.

 

Hannah Arendt sovint ha estat descrita com a filòsofa, però ella sempre va rebutjar aquesta categoria, considerant-se  ella mateixa com una teòrica de la política i un individu jueu del gènere femení. Hanna Arendt va defensar la implicació política de tots els ciutadans de la societat, perquè creia i defensava que les persones amb pensament crític es troben a totes les capes socials, i  defensava un concepte de pluralisme en l’àmbit polític segons el qual es generaria el potencial d’una llibertat i igualtat polítiques entre les persones. Precisament gràcies al seu pensament independent, a la seva teoria sobre el totalitarisme i a la seva reivindicació de la discussió política lliure, Arendt segueix tenint un paper central en els debats contemporanis sobre filosofia política.

 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris