27/09/2024 Opinió
Pla director del verd urbà
Joan Juni

El grup municipal de Junts per Castellar ha portat al ple municipal d’aquest mes de setembre una moció per implementar un pla director del verd urbà que s’ha aprovat per unanimitat entre tots els grups polítics que componen la nostra corporació.
El nostre municipi té un entorn privilegiat, que ha atret molts dels nostres habitants vinguts d’altres municipis: l’àrea forestal i agrícola ocupa un 83% del total de la superfície municipal, mentre que el 30% de l’extensió del municipi forma part del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, per sort, gràcies a la cura dels nostres bombers voluntaris, no hem tingut grans incendis i s’ha pogut preservar.
Però dins del nucli urbà hem tingut els últims anys una política de regressió en l’arbrat, amb l’eliminació o la no substitució dels arbres morts en molts punts del municipi. Segurament aquesta política ha sigut per reduir despeses, però com s’ha demostrat és una política errònia que ara sembla que des de la Regidoria de Via Pública s’està corregint.
La temperatura mitjana mediambiental està pujant de manera constant a Catalunya a causa del canvi climàtic. Molts estudis han demostrat la capacitat dels arbres per regular i reduir l’impacte del canvi climàtic a les zones urbanes, i els experts recomanen el desenvolupament de zones d’arbrat a la via pública de pobles i ciutats com un pal·liatiu davant d’aquest problema, ja que en les alineacions d’arbrat es poden registrar reduccions de la temperatura, en èpoques de calor, de fins a vuit graus, de manera que creen petits microclimes.
L’arbrat és un element essencial de la trama urbana, amb molts beneficis per a la ciutat de caràcter ambiental, social, paisatgístic, ecològic i econòmic. Són bons per a la salut i rl benestar de tota la comunitat i, per tant, augmentar i millorar els entorns naturals urbans és una bona pràctica municipal que millora la qualitat de vida de la ciutadania.
Estem convençuts de la importància de l’arbrat per a la salut de la ciutat i els seus habitants, i també que els entorns naturalitzats cada vegada seran més rellevants, i per això és necessari disposar d’eines que permetin establir criteris i directrius que defineixin l’arbrat urbà com a sistema i estructura com a element cohesionador per la ciutat i que la doti d’una eina més per lluitar contra els reptes del canvi climàtic.
La conscienciació i l’educació en el coneixement i la importància de l’arbrat urbà també és molt important, i per això també proposem que s’adoptin estratègies perquè la ciutadania participi en la cura de l’arbrat.
Els arbres són grans estimuladors de l’activitat física i la socialització, ja que afavoreixen que la gent gran surti al carrer a buscar les zones d’ombra i descans, i que els joves i infants en gaudeixin en zones de joc.
 La incompatibilitat dels arbres amb les zones urbanes és un mite que els grans experts ja han trencat. Els arbres es poden plantar en aquestes zones respectant l’espai i les condicions que l’arbre necessita per al seu desenvolupament.
En el ple s’ha acordat que l’ajuntament demanarà un recurs a la Diputació de Barcelona per desenvolupar el pla director del verd urbà, una eina de planificació i millora del verd urbà en el municipi que permet diagnosticar-ne l’estat actual i planificar el futur dels espais verds i l’arbrat viari.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris