24/11/2023 Opinió
Fem-la visible
Àngela Bailén

Aquest 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones, he volgut començar aquest article amb una de les definicions de la violència de gènere: “Tot acte de violència que tingui o pugui tenir com a resultat un dany o patiment físic, sexual o psicològic per a la dona, així com les amenaces, la coacció o la privació arbitrària de llibertat, tant si es produeix a la vida pública com a la privada”.
Així és com es va definir aquest tipus de violència  a la Declaració sobre l’Eliminació de la Violència contra la Dona, aprovada a l’Assemblea General de les Nacions Unides el 20 de desembre del 1993.
Han passat trenta anys, i des que el 2003 es van començar a comptabilitzar oficialment  els feminicidis,  són 1.236 les dones assassinades. Cal prendre consciència que les xifres continuen sent aclaparadores, només aquest 2023 en són 51, 10 a Catalunya.
Val a dir que el feminicidi és la conseqüència més tràgica, però de violències contra la dona n’hi ha de molts tipus (familiar, laboral, institucional, virtual mitjançant les xarxes, als espais d’oci, al carrer), i cal no oblidar que és la violència contra les dones pel fet de ser-ho. La violència contra les dones existeix, i malgrat que intentin desvirtuar-la, menystenir-la i emmascarar-la, hem de seguir aixecant la veu i lluitant davant d’aquells que intenten negar la seva existència.
És per això que el fet de visibilitzar-la és una qüestió de responsabilitat i no tan sols d’imatge, d’un gest, d’un llaç de color lila, cal evidenciar-la, posar-li nom i recursos per tal de poder-hi lluitar. 
Amb  la irrupció de partits d’extrema dreta a governs autonòmics i municipals ha quedat palès que ja no s’amaguen i que la neguen obertament. 
És determinant que prenguem consciència i que no abaixem la guàrdia ni la lluita. 
S’ha treballat molt, quant a recursos i a sensibilització, durant aquests últims trenta anys. Però hem de seguir, això és una carrera de fons, hi ha valors instaurats que estructuralment s’han de continuar lluitant i això requereix temps, esforç i perseverança.
Per erradicar les violències masclistes, és imprescindible la implicació de tothom. 
Aquesta setmana a  Castellar, des del dia 23 fins al 30 de novembre, hi ha organitzats tot un seguit d’actes i exposicions per a la sensibilització d’aquesta xacra de la nostra societat. 
És la nostra voluntat i la nostra responsabilitat fer-la visible.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris