01/12/2023 Opinió
Dia internacional per les persones amb discapacitat
Núria Ribell (Col·laboradora de la secció local d’ERC)

El dia 3 de desembre és el dia Internacional per les persones amb discapacitat i es ve celebrant cada any des del 1992. Per sort la percepció del concepte de discapacitat està canviat al llarg dels anys,  però encara ens falta molt camí per promoure la plena participació en tots els aspectes de la vida. Cal fer un canvi de mentalitat, la paraula que millor ho pot resumir és INCLUSIÓ, que vol dir que  tots els espais estiguin pensants per a tothom.  
A Castellar del Vallès aquest octubre i per segon any s’ha posat en marxa el projecte “Sortim”, únicament adreçat a persones amb algun tipus de diversitat funcional.  Penso,  des del meu punt de vista, que les activitats han d’estar destinades  a tothom i que calen espais integradors, on pugin tenir la oportunitat de relacionar-se amb persones que tinguin o no qualsevol tipus de discapacitat, entenent que cada persona te les seves necessitats i característiques.  
Celebro que al ple municipal del 28 de novembre es llegís el manifest per demanar una educació i una societat inclusiva, compromesa i solidària on tothom tingui els mateixos drets i les mateixes oportunitats cada dia de l’any. 
A la nostra vila com a paradoxa, els propers dies,  està previst fer diverses activitat inclusives, commemorant així el Dia internacional de la diversitat funcional. 
Accions importants per fer visible i normalitzar la convivència, però insuficients. Com es demanava al manifest la inclusió hauria de ser  cada dia, en cada activitat, fins que sigui una rutina integrada en la nostra manera de fer i pensar.  
Un dia no és suficient per fer-ho visible, però com a mínim ens pot ajudar a recapacitar i a pensar. 
També una molt bona notícia és que des de la Generalitat s’ha aprovat un nou codi d’Accessibilitat de Catalunya que suposa un salt important respecte a la normativa actual i que incorpora aspectes “com l’accessibilitat sensorial i cognitiva, dels productes i serveis o d’activitats culturals, esportives i de lleure. 
El reglament té l’objectiu d’afrontar el repte demogràfic de l’envelliment i d’incidir en la qualitat de vida de les persones amb discapacitats o amb dificultats d’interacció amb l’entorn. 
A més, preveu crear un distintiu de qualitat com a reconeixement dels establiment, serveis o municipis que incorporin mesures d’accessibilitat més enllà de les obligatòries”. 
Fem inclusives les activitats quotidianes, animem les persones a tenir rols semblants a la resta de companys i companyes en tots els àmbits.  

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris