560 COVID XIX_1440x961
COVID XIX || Il·lustració: Joan Mundet
03/04/2020 Opinió
El coronavirus desafia el món
Marc Parayre (estudiant de Periodisme)

Molt poca gent hagués pensat fa tres setmanes que el coronavirus aparegut al Wuhan (Xina) s’estendria per tot el món i arribaria al nostre país, i a més a més, que ho faria amb tanta virulència. De fet, l’Organització Mundial de la Salut va passar de no considerar el virus SARS-CoV2 (que produeix la malaltia coneguda com a Covid-19) com a una amenaça mundial a advertir que és una ‘pandèmia’ i que les conseqüències del virus poden ser catastròfiques, si no s’actua amb celeritat. L’origen d’aquest nou virus és encara desconegut, però segons un estudi recent publicat a la prestigiosa revista científica The Lancet, estaria relacionat amb el mercat d’animals de la ciutat de Wuhan.

 

D’altra banda, des de les administracions públiques, tant catalanes com espanyoles, i tots els mitjans de comunicació, sense excepcions, ens han donat tota la informació possible per entendre com hem d’actuar la població. Sabem quins són els símptomes del virus (tos seca, febre, dificultats respiratòries i malestar general) i sabem què hem de fer si notem que tenim aquests símptomes: anar a l’hospital si és greu o quedar-nos a casa confinats sense contacte directe amb la nostra família si és lleu. Fins i tot, sabem què hem de fer si no en tenim: confinar-se a casa i evitar possibles contagis. Les directrius són molt clares, encara que el sistema sanitari no té els mitjans per fer els testos del Covid-19 a tothom qui té símptomes de la malaltia. Per tant, és possible que el nombre d’infectats oficial actual sigui més elevat, ja que hi ha gent amb símptomes lleus que no s’ha pogut fer la prova i no compten com a infectats, encara que podrien ser-ho.

 

Cal dir que encara no existeix cap tractament específic de la malaltia del Covid-19, ni tampoc tenim una vacuna per erradicar-la. Es fan cures per reduir els símptomes i en els casos lleus aquestes cures són suficients. Ens els casos greus, s’estan utilitzant antiretrovirals (emprats pel virus de la SIDA) i cloroquina. Tanmateix, el Ministeri de Defensa de la Xina afirma que tenen una vacuna i que la provaran en humans que tenen el Covid-19. Tot i així, segons l’epidemiòleg de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, és difícil que hi hagi una vacuna segura abans d'un any.

 

Espanya és ja un dels països del món amb més infectats pel Covid-19, i per tant, és una evidència que no hem sabut avançar-nos al problema, encara que no és moment de senyalar culpables. Aquest virus té una taxa de mortalitat preocupant, al voltant d’un 2%, per sobre del virus de la grip, encara que per sota dels altres coronavirus com el SARS i el MERS, que tenien un 10% i 30%, respectivament. Així mateix, un altre gran problema és la gran velocitat de transmissió entre persones. Amb aquest augment exponencial dels contagis actual, el sistema sanitari no pot atendre tots els infectats del Covid-19. El doctor Trilla, de l’Hospital Clínic, explica que Espanya ha d’aplanar la corba, és a dir, que cada dia hi hagi menys contagis (ara mateix la corba creix exponencialment). Si no ho fa el sistema sanitari es col·lapsarà. De fet, segons Trilla, les UCI comencen a estar plenes i encara aniran a pitjor.

 

Ara és la ciutadania qui ha de fer el pas. El confinament absolut és clau per evitar més contagis. Tothom s’ha de quedar a casa. Només en casos excepcionals, com són comprar primeres necessitats, anar a cuidar familiars dependents i anar a la farmàcia, podem sortir. I sempre que sigui possible fer ús del teletreball. Cal aguantar i esperar a que les mesures de les administracions i el sistema sanitari funcionin. Hem de ser optimistes. Ens en sortirem.

Comparteix
M'agrada
Comentaris