A7 3486_1440x961
Xavier Carceller, director de l'Escola Mestre Pla
04/09/2020 Entrevista
Xavier Carceller: "Les famílies de l’AMPA del Mestre Pla estan molt implicades"

Després de 37 anys d’ofici, es jubila. Director de l’Escola Mestre Pla des del 2013 i a l’equip directiu des que es va inaugurar, l’11 de març del 2001

Marina Antúnez

· Has exercit sempre de mestre?
Sí. A Castellar vaig començar a l’Escola Sant Esteve. Hi vaig ser durant dos cursos. Després es va inaugurar el Mestre Pla i ja m’hi vaig quedar, des del principi. Vaig començar al curs 2000-2001, de secretari del centre. Després vaig passar a ser cap d’estudis i en soc director des de l’any 2013. Abans, havia estat a  una escola de Sabadell, i també a Cerdanyola, en diverses escoles. 

 

· La feina de director és diferents de la de mestre, per què? 
És totalment diferent. D’entrada, fas menys classes i poques tutories. Jo sempre he ensenyat socials a cicle superior i mitjà. Com a director, la responsabilitat és teva, i les decisions. El tracte amb les persones és el que més costa. Amb el professorat i amb les famílies, perquè cadascú és diferent i costa tenir content a tothom. Com a director no pots tenir la visió d’una sola persona, de la seva parcel·la, sinó una visió general. Ara el Mestre Pla és d’una sola línia però abans era de doble línia, i això vol dir moltes famílies i molt professorat.  

 

· Quina és la relació més complicada, amb els alumnes o amb els pares?
Sense dubte, amb els adults. Amb els alumnes pots tenir alguns moments complicats però a la nostra professió ja sabem com ho hem de fer per reconduir-ho. Però amb les famílies és més delicat. La majoria són persones meravelloses, molt participatives i implicades, però sempre hi ha un nucli de famílies més conflictives. És un món més especial. 

 

· Quina ha estat l’època més dolça de gestionar com a director del centre?
A l’última època de director ha estat molt fàcil gestionar els mestres. S’ha creat un grup molt estable, tancat. Amb alguns som companys i també amics. Fa anys que estem junts. En altres èpoques era més complicat perquè hi havia molt professorat interí, que canviava sovint. La implicació no és la mateixa.  

 

· Quantes famílies hi ha al Mestre Pla?
Hi ha uns 242 alumnes, o sigui, unes 140 o 150 famílies. N’hi ha que hi són des del principi! Al comiat, hi havia una família que ja fa 18 anys que és a l’escola, perquè han tingut tres fills i hi han anat passant tots. El gran ara ja marxa. Al Mestre Pla hi ha una AMPA molt potent, les famílies hi estan molt implicades.


· I el teu comiat, com ha anat, amb la pandèmia pel mig?
El comiat ha estat quasi impossible, no hem pogut fer cap festa. Amb els companys vam anar a dinar un dia i els pares m’han fet algun detall. I vam fer la graduació dels de sisè als Jardins del Palau Tolrà. Jo no m’esperava una cosa així. A vegades pensava: Quina serà la meva última classe amb els alumnes? I, és clar, quan al març es va tancar tot, no m’ho esperava. Oficialment, m’he jubilat l’1 de setembre perquè és el dia del meu aniversari i aquell dia encara he anat a treballar. Normalment, la gent allarga l’inici de la jubilació quan s’acaba el curs, encara que ja tingui els 60, però en aquest cas jo ja he començat. A la plantilla del curs que ve hi soc i ho he aprofitat per convidar els companys a un esmorzar. De fet, ja és tradició, cada any ho faig. El primer dia de curs porto esmorzar d’aniversari. 


· Com t’agafes la jubilació?
Tinc una sensació estranya. No és que tingués especialment ganes de jubilar-me però els mestres, als 60, ja podem jubilar-nos si hem treballat més de 35 anys. I és el meu cas. Crec que marxo amb la feina reconeguda i tinc la sensació que soc una persona que es fa apreciar.  L’escola ja té relleu, qui era fins ara cap d’estudis, Júlia Rojano, serà la nova directora. Començarem el dia 15 de setembre.

 

· Projectes de futur?
A mi m’agrada molt la història. Tinc el doctorat. La tesi em va quedar penjada i no la continuaré, però sí que vull seguir formant-me, fer coses a la universitat com a alumne. Hi ha una empresa que es diu Arqueonet que fa projectes interessants. També vull viatjar perquè m’agrada molt. I dedicar-me a la família.

 

Les 11 respostes

 

Un tret principal del teu caràcter?
Tranquil


Un defecte que no pots dominar?
La inseguretat


Una persona a qui admires?
El meu pare


Un plat?
Gambes a la planxa


Un viatge?
Argentina i Patagònia


Un músic?
Deep Purple


Un llibre?
‘El vell i la mar’ d’Ernest Hemingway


Una pel·lícula?
‘Psicosi’


Una matèria?
La història


Un somni?
Fer la volta al món


Un comiat?
No m’agrada acomiadar-me

Comparteix
M'agrada
Comentaris