84b6f479 de93 4c8d bc24 8d641337f6c1_1440x961
Quim Solbas Rabal, cuidador de senders i representant de senders a la vegueria del Vallès. || CEDIDA
26/05/2023 Entrevista
Quim Solbas: "És més important seguir les marques de pintura que el ‘track'"

Fa 34 anys que és cuidador de senders i ja en són 400 a Catalunya. La Generalitat els va fer un homenatge el 9 de maig passat. S’encarrega de vigilar i repassar trams de senyalitació homologada de GR, PR i senders locals

Marina Antúnez

· Quan et vas constituir com a cuidador de senders?
Fa 34 anys, l’any 1989. Jo ja formava part d’entitats excursionistes i de la FEEC. Per ser cuidador cal ser soci d’un centre excursionista i de la federació i tenir la llicència federativa, com a mínim, del tipus A. Soc cuidador del Centre Excursionista de Castellar des del 2007, abans estava associat a un altre centre. Jo era el president de  la vegueria del Vallès i vaig entrar en contacte amb gent de Castellar. Aleshores érem quatre gats, ara en som uns 400. La federació està dividida en 12 vegueries, la del Vallès és la més gran de Catalunya.

 

· Qui decideix l’homologació?
Els senders homologats per la FEEC estan coordinats pel Comitè Català de Senders, que es va constituir l’any 1973. Va ser un organisme pioner a Espanya i es va seguir l’exemple de França, que ho havia iniciat als anys 50. El primer sender homologat va ser el de l’ermita de Sant Blai, a Tarragona.  Un particular, una entitat excursionista o l’administració poden presentar la proposta d’homologació a la FEEC, que ho envia al Comitè Català de Senders, que ho estudia i, si és el cas, ho homologa. Després s’hi passa a fer la senyalització horitzontal.

 

· Què té un sender homologat?
Els senders homologats permeten conèixer el país a través de les muntanyes i els camins que existeixen, del nostre patrimoni cultural i la terra. Hi ha tres tipus de senders, marcats en horitzontal amb pintura acrílica d’aigua: el GR, amb marca blanca i vermella (+ 50 km); el PR, amb marca blanca i groga (de 10 a - 50 km), i el sender local, amb marca blanca i verda (de 0 a 10 km).


· Quina feina desenvolupeu, els cuidadors de senders?
Fem el manteniment dels trams de senders que tenim assignats. Anem a veure i repassem, les marques de pintura i fem marques noves, si cal. No posem senyalització vertical, que és cosa de cada administració i que cadascú fa a la seva manera. No netegem camins, tot i que a vegades desbrossem una mica. Sí que avisem l’administració si un camí ha canviat molt perquè s’hi han tallat arbres, està malmès, etc. Coneixem molt bé la cartografia de Catalunya.

 

· Aneu identificats, els cuidadors?
Sí, tenim un carnet, expedit per la FEEC, on consta el nom i DNI. També duem un certificat de l’entitat que representem, conforme en som membres. I als parcs naturals de la Diputació també tenim permisos per senyalitzar-hi dins i accedir-hi  amb vehicle, si és necessari, per pistes amb cadenats. Ens en faciliten les claus.


· Quants trams té el CEC?
És l’entitat federada de Catalunya que té més trams assignats, que ja superen els 860 quilòmetres. De moment, representant l’entitat, només jo soc cuidador. Com a mínim dos cops per setmana vaig a remarcar. Tenim trams a Sant Llorenç de Morunys, Borredà, Sitges, Canet, i molts altres trams al Vallès. Hi ha 9 entitats cuidadores, al Vallès. Els representants de senders de la FEEC a la vegueria informem i coordinem els senders de la nostra vegueria, per tenir un control. A Catalunya, hi ha uns 12.000 quilòmetres de senders homologats, però encara en queden molts per senyalitzar. 

 

· I teniu poder decisiu, en marcar?
Sí, el tenim. Podem prendre decisions de per on fem passar el sender. Prioritzem que sigui bonic, no que sigui el més curt, per conèixer el patrimoni i gaudir de bones vistes. Un sender no es pot homologar per un lloc on hi hagi perill. A vegades ens hem de posar d’acord, ja sigui amb els propietaris o l’administració. 

 

· És una feina de voluntariat?
Sí. A finals d’any presentem informes a la FEEC i donen una subvenció a l’entitat per sufragar quilometratge i pintura, però econòmicament sempre s’hi perd. Ens paguen quilometratge des del centre al poble on comencem a marcar. 

 

· On podem consultar els senders que ja estan homologats?
Al web de la FEEC hi ha mapa general, GR, PR, senders locals, dividits per etapes i amb fotos. Els tracks també estan penjats i són molt més fiables que els del Wikiloc. Ens estem trobant que la gent penja etapes que són un desastre. Si el GR està ben marcat, és més important seguir la senyalització horitzontal que el track.  

 

 

Les 11 respostes

 

Un tret principal del teu caràcter?
La constància


Un defecte que no pots dominar?
Que em portin la contrària


Una persona que admires?
Josep Maria Torras i Josep Barberà


Un sender?
El GR-5


Quin plat t’agrada més?
La paella de peix


Un llibre?
De muntanya, d’història, de patrimoni.

 

Un músic?
The Beatles, The Rolling Stones i Bruce Srpingsteen


Un cim?
La serralada del Kilimanjaro


Un viatge pendent?
La serralada del Karakorum


Un racó de Castellar?
El Puig de la Creu


Un desig?
Que l’home reflexioni i que el medi ambient se solucioni

Comparteix
M'agrada
Comentaris