WhatsApp Image 2020 05 21 at 18.55.24_950x634
Gemma Soler Mañosa,  nedadora i entrenadora
22/05/2020 Entrevista
Gemma Soler Mañosa: "Per sort ara ja podem tornar a entrenar al CAR"

Tot i tenir només 19 anys, la Gemma ja és una entrenadora d’èxit a l’equip adaptat del CN Terrassa, el seu club de sempre, on en només tres temporades ja ha participat en els mundials d’adaptada

Albert San Andrés

· Com et vas iniciar en el món de la natació?
Els meus pares van apuntar-me a un curset de natació a la piscina del Sige de Castellar i amb el temps vaig anar superant els diferents nivells.

 

· Què et va aportar la natació que no va fer un altre esport?
Gaudeixo molt al medi aquàtic, a l’aigua tinc la sensació de ser lliure.

 

· Fas natació en aigües obertes. Les condicions no són les mateixes que en una piscina. Com t’entrenes? 
Per temes d’estudis i feina, ara mateix no tinc gaire temps per entrenar, però quan ho puc fer, ho faig en la piscina de vint-i-cinc metres descoberta del meu club, el CN Terrassa, amb l’equip d’aigües obertes. Sempre treballem la resistència aeròbica i la força.

 

· I com ho estàs fent durant aquests dies de confinament?
Com evidentment no puc entrenar a cap piscina, combino el treball físic amb rutes de bicicleta de muntanya.

 

· Què et va fer decidir per competir al mar?
M’ho vaig proposar com un nou repte esportiu. Al mar hi ha més exigència de resistència física i una natació més complexa.

 

· Com vas arribar a l’equip de natació adaptada del CN Terrassa?
A 4rt d’ESO havia de fer el treball de recerca i el tema escollit va ser la natació, però els professors van dir-me que era massa simple. Justament en aquells moments estaven fent els Jocs Paralímpics i una exnedadora del CN Terrassa, Sarai Gascón, hi estava competint. Així que el vaig fer de natació adaptada, ja que llavors havia començat a entrenar al CN Terrassa i vaig aprofitar per demanar ajuda al responsable de la secció. Després, va ser ell mateix qui em va donar l’oportunitat de formar part de l’equip tècnic. 

 

· Què et va motivar a passar de ser nedadora a entrenadora?
Vaig entrar en aquest món a causa del treball de recerca, primer treballant de voluntària mentre em treia el títol d’entrenadora, que em permet col·laborar amb altres equips de nedadors vàlids. Ara fins i tot estic treballant per la Federació Catalana d’Esports de Persones amb Discapacitat Física. Tot va anar com una seda.

 

· Quins objectius teniu com a club d’adaptada?
Fomentar l’activitat física, transmetre els valors de l’esport i la inclusió social esportiva, ja que hi ha nedadors i nedadores d’adaptada que estan entrenant i competint amb equips de nedadors vàlids.

 

· Com queden aquests objectius després de la pandèmia?
Els objectius els hem de seguir mantenint i ho fem mitjançant videotrucades, encara que sigui més complicat.

 

· Tens nedadors i nedadores que entrenen al CAR de Sant Cugat. En què noteu els entrenadors la millora quan tornen?
Sí, a les jornades de Promonat per a nedadors d’iniciació i l’estada de Tecnificació per a nedadors que poden optar a mínimes de campionats d’Espanya, europeus i mundials. Per a mi aquestes jornades són molt importants perquè podem veure el progrés dels nedadors, ja que des de les federacions pertinents els fem tests, així podem veure els aspectes tècnics que poden millorar els esportistes. Sobretot, el que més noto quan són allà i tornen és la motivació que els dona haver estat seleccionats.

 

· De quina manera pot afectar els esportistes d’alt rendiment aquesta aturada?
La natació és un esport de molta constància, la diferència de fer set o vuit entrenaments a la setmana a deixar de tocar l’aigua durant dos mesos és molt gran. Per sort ara ja poden tornar a entrenar al CAR per preparar els Jocs Paralímpics de Tòquio del 2021.

 

· En l’esport adaptat, trobeu mancances a nivell esportiu respecte a la natació per a vàlids?
Sí, hi ha poques persones que coneixen l’esport adaptat, no hi ha visibilitat en els mitjans de comunicació. Per exemple, l’estiu del 2018 vam participar als CPISRA World Games a Sant Cugat del Vallès, i només se’n va fer ressò el diari local. És un esport molt masculí, gairebé tot són entrenadors i nedadors. Només som quatre entrenadores comptades a tot Catalunya i això ens permet avançar professionalment, ja que moltes nedadores d’altres clubs ens demanen ajuda. La natació adaptada està pujant amb molta força últimament a Catalunya i això pot arribar a ser una ajuda per aconseguir que no hi hagi tantes mancances.

 

· Què creus que aportarà la nova piscina de Castellar del Vallès als esportistes? 
Tot dependrà de les característiques que tingui, ja que si és de cinquanta metres permetrà fer cursets i una escola de natació per participar en lligues. D’aquesta manera no seria necessari haver de marxar a altres localitats a practicar i poder atraure més nedadors locals i de fora. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris