carlota parés _617x412
Carlota Parés, guanyadora del premi WonNow - CEDIDA
13/12/2019 Entrevista
Carlota Parés Morlans: "S’ha de fer visible la desigualtat de les dones en la ciència"

Està a punt de graduar-se en un doble grau STEM d’enginyeria informàtica i telemàtica, i acaba de rebre el premi WONNOW que atorga CaixaBank i Microsoft. La Carlota (22 anys) trepitja fort per fer-se lloc en el món de l’I+D.

Rocío Gómez

· Què representa per a tu haver guanyat el premi WONNOW ?
De fet, n’he guanyat dos. Els premis WONNOW consisteixen en un primer premi de 10.000 euros per a l’estudiant amb millor trajectòria en un grau STEM d’Espanya, i després hi ha 10 segons premis que són 10 beques remunerades per treballar sis mesos a CaixaBank i un programa de mentoring de Microsoft. En el meu cas, he guanyat el primer premi i un dels segons. Estic molt contenta, és tot un honor.

 

· Com vas reaccionar en assabentar-te dels guardons?
En els dos casos m’ho van comunicar amb una trucada, i em vaig posar a plorar. Estava acompanyada per la meva mare. Quan vaig penjar, de seguida vaig trucar al meu pare. A més de l’aportació econòmica, és una oportunitat, perquè crec que m’obrirà moltes portes el fet d’haver obtingut aquest premi.

 

· Ets una estudiant brillant?
Podríem dir que sí! Però el premi no només reconeix l’expedient acadèmic sinó també la trajectòria, personal i professional. 

 

· És molt dur per a tu estudiar un doble grau STEM?
Sí, però m’encanta el que estudio. La càrrega de feina i tot el que faig és un goig per a mi, perquè m’ho passo molt i molt bé. El meu doble grau és una combinació d’informàtica, i de les xarxes l’envolten, com ara Internet o les comunicacions sense fils.

 

· De ben petita ja t’apassionaven la ciència i la tecnologia?
Sí, m’agradava desmuntar dispositius electrònics, mirar com estava fet per dins i tornar-ho a muntar. De vegades no funcionaven, i de vegades tornaven a funcionar! Els meus pares em van permetre tenir un ordinador des de ben petita, des dels cinc anys. Avui dia és molt habitual, però abans no. Tenia ordinador, tenia videojocs, i vaig experimentar amb ells. A més, els meus pares mai van seguir l’estàndard de comprar-me joguines etiquetades per a nena, sinó que em van regalar altres joguets de Lego o Meccano. Això també em va motivar, d’alguna manera, a triar una enginyeria.

 

· Els teus pares et van despertar la vocació científica?
La veritat és que sí. Tot allò que he volgut, amb què he somiat i pel que he lluitat...  Sempre m’han donat suport i han estat allà. Sense ells no hauria arribat on he arribat, i és d’agrair. Els meus pares no es dediquen al món de la ciència i la tecnologia, però han sabut entendre la meva passió. 


· Un dels objectius dels WONNOW és impulsar el talent femení en professions científiques. Som encara invisibles en el sector?
Existeixen moltes dones la feina de les quals ha canviat el món, però la seva feina no és visible. Queda molta feina per fer, sobretot en l’àmbit de l’educació, per motivar les nenes a estudiar aquest tipus de graus. En el futur, la majoria de les feines estaran relacionades amb les STEM , la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques. Hem de canviar les proporcioons. Les dones no ens podem permetre la baixa representació que tenim en aquestes professions actualment.

 

· Tenim pocs referents femenins en l’àmbit de la ciència? Tenen poca quota als mitjans?
En el meu cas, en l’àmbit de la tecnologia, no vaig tenir cap referent femení clau. Per començar, hem de fer visible la desigualtat de les dones en el sector de la ciència, i donar visibilitat a la feina que fan, però que no s’està veient.  També s’ha de treballar per trencar els estereotips que existeixen, transmetre el gust per aprendre i fer que les nenes perdin la por a les matemàtiques i a les ciències. Si una feina és difícil, ho és tant per als nois com per a les noies. Tots som capaços d’aconseguir-ho i cal que motivem i donem suport a les nenes, perquè a l’hora de triar siguin lliures per triar allò que realment els agrada. 

 

· Carlota, quan no estudies ni treballes, què fas? Quines són les teves aficions?
M’agraden molt la música i el cinema. De fet, m’agraden moltíssim els musicals. També intento quedar per sopar amb les meves amigues, xerrar i passar-m’ho bé. Em considero afortunada de tenir-les. A més, m’agraden molt els esports de raqueta, però ara tinc poc temps per practicar-los. 

 

11 respostes

Un tret principal del teu caràcter?
Perseverança


Un defecte que no pots dominar?
Autoexigència

 
Una persona que admires?
La meva mare 


Una científica?
Dina Katabi


Un invent?
Internet


Un plat?
Pa amb oli i formatge


Una pel·lícula?
‘Mamma Mia’, de Phyllida Lloyd


Un grup de música?
La cantant Dua Lipa


Una ciutat?
Londres


Un viatge pendent?
El Japó


Un racó de Castellar?
L’Era d’en Petasques  

Comparteix
M'agrada
Comentaris