carles montagut, criminòleg_950x634
carles montagut, criminòleg. ||ROSER GAMONAL
19/02/2021 Entrevista
Carles Montagut: "Posaria l’assignatura de criminologia a les escoles"

És tècnic de reinserció post-penitenciària, coordinador de la Borsa de Treball del Col·legi de Criminologia de Catalunya i professor col·laborador del grau de  Criminologia a la UOC

Marina Antúnez

· Quan vas triar la criminologia?
A mi sempre m’ha interessat molt la psicologia i la conducta humana. Quan vaig buscar carreres de l’àmbit social, em vaig interessar per la criminologia perquè tenia una part de psicologia, una de pedagodia, de sociologia, bevia una mica de tot. A part dels companys que vaig tenir a la UB vaig descobrir coses que no sabia i en vaig enamorar de la criminologia. Jo em vaig enfocar cap a la mediació. Per això també vaig estudiar un any a València i, alhora, vaig fer formació complementària, com la mediació comunitària. El meu objectiu era buscar feina al sector social.  

 

· Què és un criminòleg?
Té molts vessants. Un criminòleg és un tècnic social especialitzat en el delicte, això vol dir que el toca des de diferents punts de vista, de la víctima, del delinqüent, de la societat, l’espai, la prevenció, el tractament, la reinserció. És diferent de la criminalística o la policia judicial, aquesta que surt a sèries americanes com CSI. 

 

· Justament així l’associem, oi?
Qualsevol cosa social es pot analitzar criminològicament. Com a societat, estem capats mentalment, no anem més enllà. Jo posaria l’assignatura de criminologia a les escoles, no per ser criminòlegs, sinó perquè ens ajudaria a reflexionar sobre molts aspectes. 

 

· Ajudeu a la reinserció, com?
Jo treballo amb penats a la fundació privada Trinijove, a Sabadell. Allà apliquem el programa Incorpora per a gent del carrer. Els donem orientació laboral, fem un programa de reinserció laboral postpenitenciària en persones que comencen a tenir el grau més obert, que fan sortides. Els assessorem per trobar feina, establir-se, mantenir, competències de convivència, habilitats, treballem el dia a dia. 

 

· Quines dificultats tenen?
Moltes! Perquè el simple fet d’haver passat per presó ja t’etiqueta, hi ha un rebuig social. Hi ha un altre problema, la presó ha passat de ser una eina a ser una arma electoral.  I si la presó s’allarga més del compte és contraproduent perquè estigmatitzes la persona i, alhora, la institucionalitzes, ja que ella s’acostuma a estar a presó, en fa el seu dia a dia. Quan ha de sortir el xoc és espectacular. Si els neguem la feina perquè venen de presó els estem restant les oportunitats i, per tant, els estem empenyent un altre cop a no saber com viure. Molts d’ells no tenen coixí familiar. S’ha d’aconseguir que no siguin antisocials amb eines de suport.


· I com hauria de ser la presó?
Hauria de ser un impàs per tornar a la societat i conviure de forma positiva. Si no l’enfoquem com una forma pedagògica i de tractament, a aquella persona, al cap de 10 anys o més, encara li costarà més integrar-se. No pot ser vista com un càstig. Quan un penat surt, no té la rutina que tenia a la presó, ni un sistema jeràrquic per seguir, ha perdut l’autonomia i segueix sent igual d’impulsiu.

 

· Quines eines té la presó?
Hi ha equips de psicòlegs i treballadors socials, i el CIRE (Centre d’Iniciatives per al a Reintegració) que els ajuden a treballar competències i trobar sortides laborals. Però hi ha molt poca inversió pública. L’equip del centre s’ha de vincular amb ell, però si cada professional s’ha d’ocupar de 150 interns, això no és funcional. A Trinijove ens deriven els casos del CIRE. El que ens diu la criminologia és que els 6 primers mesos són crucials, el penat és més propens a reincidir. Ells segueixen vinculats al centre, és molt important això, per poder fer suport. Quan surten definitivament, alguns segueixen vinculats durant molt temps, t’agafen confiança, i això reconforta. Tenim un 70% d’èxit, quasi 3 de 4 persones troben feina i aconsegueixen mantenir-la.

 

· Quin tipus de persones ajudes?
Sobretot, immigrants que tenen molts problemes per aconseguir la documentació. La burocràcia és complicadíssima. A una persona que tenia la documentació i li caduca mentre és a presó ja no se li renova. No se li pot fer una ATP (Autorització de Treball per a Penats), que es fa per a gent estrangera que no té documentació, perquè ells sí que en tenien, però l’han perdut per ser a presó. Quan surtin seran penats i no tindran documentació ni, per tant, permís de treball.  Els estem expulsant de la societat. 

 

Les 11 respostes

 

Un tret principal del teu caràcter?
Calmat


Un defecte que no pots dominar?
Soc molt xerraire


Una persona que admires?
Els meus pares


Un valor?
L’empatia


Quin plat t’agrada més?
El ‘carrot cake’ de la mare


Un color
Verd


Un animal?
Coala


Un llibre?
Qualsevol de Javier Negrete


Una pel·lícula?
‘El indomable Will Hunting’


Un país?
Irlanda


Un racó de Castellar?
El Puig de la Creu

Comparteix
M'agrada
Comentaris