7R 07288_1440x961
Alfonso Fernández, elaborador de germinats eco i de productes de km 0. || Q. PASCUAL
26/06/2020 Entrevista
Alfonso Fernández: "A Castellar tenim productes que no estan posats en valor"

Heus aquí un home lligat a la terra. D’ofici periodista, ha treballat de cuiner i ara elabora germinats ecològics. I per afició, fa oli. També és agricultor, hortolà, boletaire, i fins i tot, actor i director teatral. Heus aquí un home polifacètic.

Marina Antúnez

· Vas començar de periodista?
Vaig començar a  Ràdio Castellar, al carrer Torras. Després, vaig passar al Diari de Sabadell portant la corresponsalia de Castellar del Vallès i altres poblacions, tocant temes de medi ambient i gastronomia.

 

· Però vas deixar l’ofici? 
Sí, la meva següent activitat va ser com a cuiner a dos establiments diferents, un d’aquests, Ca l’Aurora. Paral·lelament, vaig muntar el projecte Cuina de Safareig, en què organitzava tastos de vins i de diferents productes i tallers de cuina.

 

· I tornes a canviar de feina?
Sí, aquest cop, segueixo vinculat al producte. A l’ecològic, elaborant  germinats de diferents vegetals: alfals, raves, remolatxes, etc., fins a un total de 16 referències diferents. L’empresa és a Caldes, la va crear Santi Vilalta amb un altre soci, i ara jo continuo amb aquest altre soci allà, amb la marca Brot d’Or. Tenim distribuidors a Mercabarna i d’altres que fan venda en línia. Nosaltres, directament, no venem, comprem la llavor amb certificació ecològica i la fem germinar, aplicant-hi només aigua i temperatura. M’ho va proposar el Santi, i com que jo ja estava vinculat amb l’agricultura, em va semblar una bona idea. Ens hi vam llançar de cap i cada cop hem tingut més feina i hi estic més involucrat. 

 

· A més de dedicar-t’hi professionalment, què més cultives?
Sempre he tingut una mica d’horta, oliveres i, fins fa no gaire, també tenia pollastres, gallines i conills. 

 

· Quins productes elabores?
Tinc producte d’horta. Ara comencem a treure les patates més primarenques, les Red Pontiac, i de seguida vindrà la Kennebec. I ja esperem els tomàquets! Tinc l’horta als horts del Brunet i als Saulons, amb el meu tiet. A banda dels horts, també portem alguns camps d’oliveres, entre aquests, els del Castell de Clasquerí. I amb les olives fem oli, aconseguim un cupatge aleatori amb tot el que tenim de les varietats arbequina, grossal, i un percentatge que va variant d’ullastres. És oli per a consum propi i dels amics. 

 

 · Quin valor té per a tu el producte de proximitat?
A Castellar tenim productes molt bèsties, molt bons, que no estan posats en el seu just valor. Per exemple, una carn de xai de Sant Llorenç d’un noi que es diu Dani. I un altre, de Pau Garcia del Turó de les Nou Cabres, que pastura entre Terrassa i Matadepera. Ell té xai, cabrit i formatge. A Castellar, Dani Sagrera fa formatge de cabra a Can Padró. Si coneixes l’entorn i la seva gent és relativament fàcil consumir producte d’aquí, de gran qualitat i a molt bon preu. La patata també creix bé aquí. Aquest any, amb tanta pluja no ha estat el millor, però vaja. 

 

· Productes gurmet, fins i tot? 
Sí, com la tòfona d’estiu, per exemple, la tenim espectacular i molta gent no ho sap. A mi me les passa un bon amic amb qui faig intercanvi de productes. La tòfona d’hivern és més escassa perquè vol més alçada però també n’hi ha. I tenim rabassoles i bolets molt bons a la tardor. I espàrrecs, ous eco de Can Brossa, vi de La Muntada, i la mongeta del ganxet, posem-nos la mà al pit!, que és el producte estrella, una mica per sobre del conill a l’ajillo del Frutos!  [riu]. De fet, és l’unic producte amb DO que tenim a Castellar.  


· Ets de productes ecològics?
És un tipus de menjar que cada vegada trobem a més establiments, que va guanyant quota de mercat. El que s’hauria de reivindicar és el producte ecològic però no perquè tingui el segell CCPAE sinó també ecològic quant a la confiança amb el productor proper, que potser no pot pagar tota la paperassa per tenir el segell. Molts cops, el petit productor no ho pot assumir. 

 

· T’hem vist també al teatre?
És una afició que em ve de petit, m’hi vaig posar quan hi havia Vicenç Altimira, una de les vaques sagrades de l’ETC a qui admiro moltíssim. Des d’aleshores, he seguit vinculat a  l’ETC fent d’actor o bé de director en alguns muntatges. El teatre m’ajuda a empatitzar amb la gent, amb els altres actors i amb el públic. És el vessant més personal d’abocar-me enfora, a diferència de quan vaig al bosc. 

 

Les 11 respostes

 

Un tret principal del teu caràcter?
Optimista


Un defecte que no pots dominar?
Despistat


Un producte ‘delicatessen’?
Els camagrocs


Quin plat t’agrada més?
Ous ferrats


Un paisatge?
El mosaic de boscos i cultius de la nostra plana


Una estació de l’any ?
La tardor


Una obra de teatre?
‘El chico de la última fila’


Un músic?
Eric Clapton


Un llibre?
‘Viejas historias de Castilla la Vieja’


Una pel·lícula?
‘Pat Garret i Billy el Nen’, de S. Peckinpah


Un repte?
Fer el Camí de Santiago tot sol

Comparteix
M'agrada
Comentaris