Uns assistents a l'Aplec ballen amb sentiment una sardana_617x412
- Quim Pascual
02/03/2015 Cultura
El 38è Aplec de la Sardana reuneix 400 persones a l'Espai Tolrà
La trobada sardanista va comptar amb tres cobles i més de vint sardanes, entre les quals hi havia una que era incògnita i una altra que s'estrenava
Anna Parera
Unes 400 persones van participar aquest diumenge passat en el 38è Aplec de la Sardana, organitzat per l'Agrupació Sardanista de Castellar. Una trobada que després d'uns anys recuperava la seva data tradicional que era el primer diumenge de març. Durant més de trenta anys els aplecs s'havien fet en aquesta data i aquest any, coincidint que no es solapava amb cap altra trobada, era el moment ideal per retornar a la tradició. L'èxit d'assistència corrobora aquest encert, ja que supera amb escreix la d'altres anys.

Des de l'inici a dos quarts de cinc de la tarda, els organitzadors ja van palpar bones sensacions i no s'equivocaven. Cada vegada va arribar més gent i el recinte firal de l'Espai Tolrà es va anar omplint i també la seva pista de ball amb rotllanes. Tot i que estava previst realitzar l'activitat a l'aire lliure, el neguit a passar fred va fer que finalment la ballada de sardanes es dugués a terme a l'interior de l'edifici de l'Esplai Tolrà.

L'ambient era festiu. Els assistents tenien ganes de ballar, però també d'aprofitar l'ocasió per xerrar, retrobar-se i compartir l'afició. De fet, hi havia gent vinguda d'arreu de Catalunya, des d'Aiguaviva, un poble de la Cerdanya francesa, Ripoll, Olot, Manlleu, Torredembarra, Castelldefels o poblacions més properes com Rubí, Terrassa i Sabadell. En total, aproximadament una vuintantena de poblacions. També va assistir-hi el president de la Federació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado.

Les tres cobles encarregades de fer sonar la música eren la Cobla Jovenívola de Sabadell, la Principal de la Bisbal i la Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, que anaven alternant-se a l'escenari, tocant dues sardanes cada una. Cap al final de l'Aplec van tocar dues sardanes totes tres juntes. "Feia goig veure el recinte firal ple de gent i poder veure 33 músics tocant dues sardanes a dalt tots junts també queda molt bé", va dir content Joan Ventura, president de l'Agrupació Sardanista de Castellar.

El programa de l'Aplec incloïa més d'una vintena de sardanes, entre les quals n'hi havia dues ques es van descobrir quan van sonar. D'una banda, de la Sardana Incògnita que els assistents van haver d'endivinar-ne el nom i l'autor. Es tractava de La platja dels bots, d'Alfred Abat. D'altra banda, es va estrenar "una sardana del compositor Joan Làzaro, una persona que li agraden les sardanes i molt vinculada a l'entitat i a mi, i li ha volgut dedicar una sardana a la meva companya. El títol és Un somriure encisador i ha agradat molt i la gent ha disfrutat moltíssim", va explicar Ventura. Per acabar, es va ballar L'Aplec de Sabadell, de Josep Auferil.

El secret de l'èxit d'aquest 38è Aplec de la Sardana rau, segons Ventura, en "la qualitat de les cobles i el programa ballador i engrescador per la gent" i també en la capacitat de difusió de les xarxes socials com Facebook. Des de l'Agrupació estan molt contents i per això volen que l'any vinent l'Aplec es torni a celebrar el primer diumenge de març, perquè, a més a més, hi haurà "l'afegitó que l'entitat farà els quaranta anys i llavors l'Aplec serà més sonat i amb més coses", va assegurar Ventura.
Comparteix
M'agrada
Comentaris