DSC04772 (2)_950x634
L'àrea d'esbarjo de Les Arenes és la porta d'entrada al parc natural de Sant Llorenç del Munt i de l'Obac - ARXIU
15/07/2021 Actualitat
La pluja es fa pregar i ofega el bosc

Des que va començar l’any 2021, la pluja acumulada és de 150 litres m2, la meitat del que és habitual

Rocío Gómez

L’equador del mes de juliol arriba amb un descens acusat de les temperatures, que han estat primaverals, amb valors que amb prou feines han superat els 26 graus a Castellar del Vallès a principis de la setmana. L’estiu, però, va arribar de manera anticipada a finals de maig i en les primeres jornades de juny, amb temperatures força elevades.


Jordi Moré, meteoròleg de L’Actual concreta que, segons les dades recollides per l’estació meteorològica de Cal Botafoc, la temperatura més alta de l’any ha estat 34,50. El pic de calor es va registrar durant tres dies consecutius: 14, 15 i 16 de juny. És una xifra allunyada del màxim històric de Castellar del Vallès, a què es va arribar l’estiu del 1994 i del 2019 amb una temperatura rècord de 41 graus. “No hem tingut calorades excepcionals, però sí un estiu avançat. A finals de maig alguns dies vam arribar als 30 graus. Al juny vam tenir temperatures pròpies de juliol, però aquest juliol els valors són normals per l’època”, detalla Moré. Pel que fa a la temperatura més baixa del mes de juny, es va registrar la matinada de la revetlla de Sant Joan, amb 12,5 graus.


Quant a les precipitacions, el 2021 s’està perfilant com “un any sec, amb molt poca pluja”, explica Moré. El juliol de l’any passat la pluja acumulada de l’any era de 600 l/m2, mentre que enguany només és de 150 l/m2. “Habitualment en aquesta época la xifra de pluja acumulada és d’uns 320 l/m2. D’un any per l’altre ens trobem amb l’escenari oposat. L’any passat va ploure el doble del que tocava, i aquest any n’ha plogut la meitat”, afegeix.La mitjana de pluja anual de Castellar se situa al voltant dels 600 l/m2, segons les dades registrades per l’Estació Meteorològica de Cal Botafoc.  


DÈFICIT DE PLUJA
Fins ara, el dia més plujós de l’any ha estat el 30 d’abril, amb 21 l/m2. Per contra, el mes de maig ha estat el més sec els últims 30 anys. “Només van ploure 6 l/m2, mentre que habitualment se’n registren entre 60 i 70. La manca de pluja ha estat una constant en aquesta primera meitat de l’any. L’estiu és l’època de l’any que plou menys, i és normal que ara no plogui. El que no és normal és que no plogui a la primavera i a la tardor, que són les estacions més humides. La pluja aquest any es fa pregar”, assevera el meteoròleg.


En aquesta primera meitat d’any ha plogut 50 dies, mentre que l’any passat van ser 51. “Hi ha dies que ha plogut molt poc, mig litre. Ha plogut gairebé tants dies com l’any passat, però sense pluja generosa”, constata.

 

Quant a la previsió meteoròlogica del que queda d’estiu, Moré reconeix que el més probable és que continuï el dèficit de pluja i les altes temperatures. “La manera de ploure a l’estiu és amb xàfecs, amb tamborinades i amb tempestes irregulars, locals, però no temporals de pluja generalitzada com a la tardor”, reconeix. “El pronòstic per al que queda de l’estiu és poc clar. Encara no podem avançar si tindrem onades de calor excepcionals com en altres punts del planeta, com per exemple, el Canadà, amb temperatures mai vistes, insòlites”, subratlla.


Finalment, en referència a l’impacte del canvi climàtic en l’evolució de les temperatures, el meteoròleg explica que “aquí no es nota amb valors extraordinaris, però sí amb una alta freqüència de temperatures més altes del que tocaria”. “És una tendència que fa anys que anem veient. Més de la meitat dels mesos tenen un valor mitjà més alt”, apunta. 

 

EN ALERTA PER L'ELEVAT RISC D'INCENDI

Aquesta setmana Protecció Civil ha activat el Pla d’Emergències per Incendis de Catalunya (INFOCAT) davant l’elevat risc d’incendi forestal, i s’han tancat els accessos a diversos espais naturals. Concretament, s’ha restringit l’accés al parc natural del Cap de Creus, el parc natural de Montserrat, el paratge natural de l’Albera i l’espai d’interès natural de Montmell-Marmellar. L’episodi de ventades de tramuntana i mistral, sumat al dèficit de pluja que està ofegant els boscos i les elevades temperatures, era una combinació que fàcilment podia derivar en un foc forestal.

 

De fet, en les darreres jornades l’incendi de Castellví de Ronsanes –causat per una negligència humana– ha posat a prova els bombers catalans i els agents forestals. Fins al vespre de dimecres passat, no es va estabilitzar el perímetre de l’incendi, que ha cremat més de 250 hectàrees. Gairebé una setantena de dotacions de bombers d’arreu de Catalunya han participat en el control i extinció d’aquest foc. “Ara obrim el parc cada dia. El risc és elevat. La situació és preocupant. Hi ha molt de combustible sec al bosc, i qualsevol imprudència pot ocasionar un incendi”, explica Cisco Altarriba, cap del parc dels bombers voluntaris de Castellar. Justament, dimecres passat els bombers van extingir un petit foc al parc de Canyelles que va cremar 30 m2 de matolls. En les últimes jornades, els bombers de Castellar han participat en les tasques d’extinció de diversos incendis arreu de la comarca a municipis com Terrassa o Rubí.

Comparteix
M'agrada
Comentaris