05/07/2024 Opinió
El Suprem contra l’amnistia
Joan Juni

La decisió presa pel Tribunal Suprem contra l’amnistia és una decisió clarament política que vulnera les normes de la democràcia. Estem davant d’un cop d’estat togat. Es tracta d’una decisió molt greu que vulnera l’estat de dret.
El Suprem se salta la llei d’amnistia per seguir perseguint i criminalitzant l’independentisme. És evident que la llei d’amnistia no ha agradat a la Toga Nostra i volen torpedinar la seva aplicació.
El Suprem ha decidit no aplicar una llei aprovada pel Congrés de Diputats. El poder judicial vulnera la voluntat del poder legislatiu, una vegada més. Estem davant d’una nova vulneració de la separació de poders en què el Suprem diu què ha de fer el legislador. El criteri del Suprem topa amb els criteris de l’Advocacia de l’Estat, de la Fiscalia General de l’Estat, del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i del vot particular d’una magistrada del Suprem. Marchena i Llarena només estan d’acord amb Vox.
La decisió suposa una reescriptura de la llei d’amnistia. Es tracta de la tercera interpretació que fa el Suprem del delicte de malversació. És una arbitrarietat que crea inseguretat jurídica i vulnera el principi de legalitat.
La intenció del Suprem no és només frenar l’aplicació de la llei d’amnistia sinó també interferir en el calendari polític. Des de Junts mantindrem tots els compromisos adquirits fins ara. No deixarem el calendari polític en mans dels jutges.
Cal subratllar que la decisió del Suprem s’ha produït el dia que es coneixien unes gravacions del jutge Aguirre en què era evident la seva actuació intencionada contra la llei d’amnistia. També és important destacar que aquesta decisió del Suprem es produeix pocs dies després del pacte entre el PSOE i el PP per renovar el Consell General del Poder Judicial.
 

Comparteix
M'agrada
Comentaris