24/12/2021 Opinió
Personalitat diferenciada
Josep Maria Calaf

Fa uns dies que el company Rafa Homet feia un excel·lent article que portava per títol “El Nadal a Castellar”. Al meu entendre era una reflexió brillant i lúcida sobre un tema que ERC Castellar fa anys que defensa i que anomenem Cicle Nadalenc.
Aquesta proposta és només un punt de partida, i concreta, d’una característica que tots els pobles i viles s’han de plantejar cada vegada amb més urgència i necessitat: assolir una personalitat diferenciada que estimuli la visita de ciutadans d’altres indrets. Aquest no és un tema menor ja que d’això depèn, en bona mesura, la salut del comerç, la difusió de totes les activitats culturals, esportives, d’esbarjo, l’ocupació, l’activitat econòmica... Fins i tot afavoreix i incrementa el sentiment de pertinença, de compromís i d’implicació de bona part dels ciutadans residents.
De fet ja fa força anys que en el món desenvolupat, especialment a Europa, les ciutats i viles intenten fer-se un espai diferenciat amb relació a poblacions veïnes o entorns semblants. Això és el que s’entén com a construcció d’una personalitat pròpia i diferenciada.
El municipi ha d’intentar, doncs, que els elements definidors, volguts o tinguts, puguin ser vistos com un producte propi, diferenciat i genuí de l’àmbit local. Les temàtiques poden ser tan variades com diverses: d’història, de paisatge, de gastronomia, de productes de la terra o del mar, d’oficis, de llegendes, de personatges, de cultura, de pedra, d’activitats diverses, d’esports, d’aigua, de clima, d’entorn, de mines, d’animals, de vent, d’exposicions, de boscos, d’observació, de museus, de vi, de foc, de senderisme, de conflictes bèl·lics, de literatura, de música...
Aquesta construcció pròpia i diferenciada consisteix, invariablement, en tres fases: Detectar-ne les característiques bàsiques, analitzar-ne la sostenibilitat i potenciar-ne la difusió.
En trobaríem multitud d’exemples. Per exemple els ajuntaments del Segrià ofereixen pel març una sèrie de visites guiades pels camps on els presseguers en flor ofereixen una visió única i espectacular. La bona acollida de visitants permet ampliar l’activitat explicant feines, eines i visitar llocs d’interès municipal. I, finalment, s’ofereix als visitants la possibilitat de collir préssecs, tastar-los i comprar-los durant els mesos de juny i octubre. 
Un segon exemple. En nombroses zones de vi s’ha posat de moda l’enoturisme. Aquesta iniciativa s’amplia a recorreguts a peu o amb bicicleta, visites als cellers, tast de vins, gastronomia, dormir o esmorzar a les vinyes... 
En tots els casos s’observa que una motivació principal pot derivar cap a altres elements d’interès per complementar la visita dels forans.
És aquí on encaixen perfectament les potencialitats del cicle nadalenc explicades anteriorment. Exposició de Pessebres del Grup Pessebrista, el Pessebre Vivent de Sant Feliu del Racó. Recuperar l’obra musical Els pastors cantaires de Betlem de mossèn Joan Abarcat, mantenir Els pastors cantaires de Betlem de Colònies i Esplai Xiribec amb un format diferenciat de l’anterior... Cal articular-los com un conjunt d’activitats que es complementin i oferir-los com una idea estratègica conjunta i atractiva.
Però en tenim d’altres. Només cal imaginació, convicció i implicació.
 

Comparteix
M'agrada
Comentaris