25/11/2022 Opinió
Per les que ja no es poden alçar, 25 de novembre del 2022
Àngela Bailén

L’Assemblea General de les Nacions Unides, per focalitzar i visibilitzar la violència que s’exercia contra les dones pel sol fet de ser-ho, va decidir el 1999 declarar el 25 de novembre com a Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència contra les Dones. Aquesta data ens insta a tothom a prendre consciència de les esfereïdores xifres: 1.171 dones assassinades per les seves parelles o exparelles des del 2003, any que es va decidir portar un registre oficial. Aquest 2022 només Catalunya en són ja 10, els feminicidis.
Tenim una realitat innegable que ens interpel·la a tothom a una acció ferma a favor de l’erradicació de la violència contra les dones i les actituds socials que la toleren, la justifiquen, la banalitza i fins i tot la neguen.
Hem de mirar d’intensificar esforços per combatre el masclisme i condemnar totes les conductes i pràctiques que consenteixen i reprodueixen violències masclistes.
Darrere la fredor de cada número i cada percentatge hi ha la vida d’una dona, els infants que queden orfes amb el conseqüent  desemparament que això implica, a més del dolor i del drama de tota una família. 
Enguany la Regidoria de Feminisme ha volgut anar més enllà d’un acte institucional protocol·lari i ortodox. Per commemorar aquesta diada, ha portat l’obra d’una dona maltractada per la seva parella. Una obra en forma de monòleg teatralitzat, que no deixa indiferent ningú perquè interpel·la l’espectador, és punyent, intensa i incisiva amb un punt d’humor àcid i actual com a revulsiu.
L’obra porta com a títol No solo duelen los golpes, tota una declaració d’intencions, perquè darrere la violència masclista, no tan sols són els cops, ni la violència física. Això és la punta d’un iceberg i la conseqüència més dramàtica. Hi ha molts més tipus de maltractament, i el que et mina l’autoestima, el que a poc a poc i a foc lent et va consumint, el que et fa sentir culpable i fins i tot mereixedora d’aquest maltractament, aquest és el que va gestant la destrucció de la persona.
Les relacions sanes no fan mal, cap tipus de relació hauria de fer mal.
Castellar del Vallès està en contra de tot tipus de violències, i el 25 de novembre s’alça en contra de la violència envers les dones. I ho fa per totes les que falten i que ja no es podran alçar mai més.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris