Dimarts que ve, el ple municipal aprovarà el Compte General de l’any 2024. Pot sonar tècnic i semblar un simple tràmit, però en realitat estem parlant d’una eina clau per entendre com s’han gestionat els recursos públics al nostre Ajuntament.
Val a dir que, en Comissió Informativa (la reunió que fem el dimarts abans del ple), se’ns ha deixat clar que aquest punt no vol obrir cap debat polític. Que ja veureu com els números quadren, i que per tant toca votar-lo i endavant. I clar que sí que els números quadraran, sempre ho han fet, però no puc evitar preguntar-me: i perquè aquests números? Què s’ha fet, o no s’ha fet, amb els recursos pressupostats? Quines partides no s’han executat al 100%? Quins serveis no han arribat als ciutadans amb la intensitat que es va prometre? I us asseguro que interpretar la liquidació del pressupost és una tasca feixuga.
El Compte General no és només un document comptable. És una fotografia de la gestió econòmica, patrimonial i pressupostària del consistori. I el proper dimarts hauria de ser una oportunitat per fer balanç i escoltar veus diverses, especialment les de l’oposició, que, no ho oblidem, representem una part important de la ciutadania, però volem vetllar per tot Castellar.
Ens preocupa que algunes partides socials, de serveis i manteniment, o de projectes de proximitat no s’hagin esgotat. I creiem que, segurament, amb més voluntat política, amb més planificació i amb més capacitat d’execució, podríem haver aprofitat millor aquests recursos.
I encara que ens diguin que dimarts mirem només els números, per part d’ERC no deixarem de subratllar allò que ens cridi l’atenció de la liquidació del 2024. Perquè tenim el deure de fer-ho per responsabilitat política, i perquè no s’han de perdre els bons costums. Encara que la foto no agradi, són poques les oportunitats que se’ns donen per avaluar què es fa amb els diners públics, que no són cap regal. Són eines per millorar el dia a dia dels castellarencs i les castellarenques.
Aprovar el Compte General és un pas necessari perquè els òrgans de control extern puguin fer la seva feina. Però per nosaltres, a nivell de municipi, ha de ser una oportunitat per escoltar, avaluar i corregir.
Perquè el debat polític, en el bon sentit, no fa nosa. Ens ajuda a fer millor política. I això, al final, vol dir fer millor poble.