Aquesta setmana hem commemorat a Castellar l’alliberament del camp de concentració i extermini de Mauthausen, que va tenir lloc el 5 de maig de 1945.
Han passat 80 anys, però la necessitat de recordar continua viva: per dignitat, per responsabilitat i per rescatar els deportats de l’oblit.
Cinc castellarencs van patir la barbàrie nazi: Francesc Comellas Llinares, Ramon Puigdelloses Sastre, Josep Rovira Prat i Francesc Valls Llinares van ser deportats a Mauthausen i Gusen, a Àustria. Un cinquè, Enric Comellas Tapias, va ser deportat al camp de Buchenwald, a Alemanya.
Sota la pluja i acompanyats de familiars d’Enric Comellas vam recordar els nostres veïns, amb uns minuts de silenci al voltant de les llambordes Stolpersteine, instal·lades al peu del Monument de la Memòria, en un moment carregat de simbolisme i reconeixement. Aquestes cinc plaques ‘que fan ensopegar’, es van col·locar a Castellar el 27 de gener del 2017 en un acte de reconeixement coincidint amb el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, una jornada en què, per cert, la pluja també va ser present.
L’objectiu d’aleshores i que mantenim avui dia des de l’Ajuntament de Castellar és recordar i homenatjar les víctimes del nazisme i lluitar contra l’oblit. Per això és tan necessària per a nosaltres, per aquest motiu apostem per la Regidoria de Memòria Històrica.
Els nostres cinc veïns van lluitar per la dignitat humana, i, a més, són un exemple en un moment en què els drets i les llibertats tornen a estar en perill en molts llocs del món, on triomfen els populismes i l’extrema dreta.
Amb aquest homenatge els hem volgut rescatar de la desmemòria d’una manera modesta i honesta, amb l’esperança que sigui l’homenatge que es mereixien.