28/02/2020 Opinió
El Ball de Plaça torna a la plaça
Ball de Gitanes de Castellar

Aportació de dades a l’escrit de memòria de l’arxiu de L’ACTUAL del 21 de febrer:


El Ball de Gitanes del Vallès arreplega un conjunt de balls populars, l’origen dels quals es remunta al segle XVI, quan les migracions de zíngars provinents de centre d’Europa van arribar a Catalunya i la barreja de músiques i danses va evolucionar fins a configurar els balls actuals. Aquestes peces tenen una música comú en tots els pobles del Vallès, però cadascun dels pobles té passos  de dansa, coreografies i vestuaris diferents.


En el cas de Castellar del Vallès, hi ha dades documentades de finals de segle XIX sobre la realització de ballades de gitanes en el temps del Carnaval. Aquestes ballades es realitzaven a la plaça Major del poble i per aquest motiu, en el nostre poble, també se l’anomena ball de plaça.


Fins a principis dels anys 70, la gent de diferents entitats s’agrupava i formaven colles espontàniament, fet que provocava que en alguns anys no hi hagués ballades. L’any 1975 es constitueix l’entitat del Ball de Gitanes de Castellar per mantenir la tradició, i s’encarrega d’organitzar la ballada. Des d’aleshores s’ha mantingut la ballada en el temps de Quaresma, així que l’entitat fa 45 anys que existeix.
Actualment, el Ball de Gitanes de Castellar està format per 60 balladors de diferents edats. A part de realitzar la ballada tradicional al poble, es fan ballades en altres pobles, i participen en festes  majors i festes populars arreu de Catalunya. També cal destacar que el Ball de Gitanes de Castellar l’any 2000 va aonseguir el rècord Guinness per realitzar la ballada tradicional amb més participants del món, ja que va arreplegar 1.002 balladors.


Per finalitzar, destacar que aquest any cal que us reserveu el diumenge 29 de març, ja que es produirà un fet destacable i novedós: el Ball de Plaça torna a la plaça per fer la ballada anual.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris