24   Quim Gómez_1440x961
Quim Gómez, vicepresident, coordinador i entrenador del femení de la UE Castellar Albert San Andrés
02/05/2025 Actualitat
Quim Gómez: "Els entrenadors hem de ser formadors i gestors i ensenyar valors"

Fa deu anys que és el màxim responsable del futbol femení a la UE Castellar. Ha estat el culpable de la creació de l’actual estructura femenina del club i ha entrenat la majoria de les jugadores des de petites

Albert San Andrés

· Com comences al món del futbol?
Vaig començar a la UE Castellar amb cinc anys com a jugador, fins que vaig marxar a la mili. A la tornada ja ho vaig fer com a entrenador. He estat sempre al club, excepte en dos moments puntuals. Fa 10 anys vaig agafar la coordinació del futbol femení, en què només hi havia tres equips.

 

· Com acabes en el femení?
En el moment que ho vaig agafar va ser perquè ningú ho volia fer. No es va trobar la persona adequada, i a força de treballar i aprendre vaig quedar-me com a responsable. Des de llavors, la meva feina ha estat fer créixer el futbol femení de la UE Castellar.

 

· Quines diferències veus entre entrenar futbol masculí i femení?
Entrenar equips femenins és completament diferent. Són dos mons completament diferents. En el femení s’ha de tenir mà dreta i mà esquerra. Les noies són més agraïdes, però el tracte és diferent, ja que existeixen una altra mena de problemes, a escala personal i de tracte. Si les tractes bé, el retorn és molt millor, i al futbol masculí això no passa. Com a home en un món de dones, per saber gestionar això, s’ha de tenir certa experiència.

 

· Llavors per al futbol femení no serveix qualsevol.
Més que entrenador has de ser gestor i psicòleg. Els homes som més vulgars i bàsics, i amb elles has de saber entrenar d’una altra manera. A la UE Castellar no fem distinció per nivell esportiu. En el femení moltes vegades les incorporacions són de noies cadets o juvenils, amb qui has de començar de zero, juntament amb d’altres que ja tenen nivell. Després, quan tenen nivell, marxen a clubs més grans que els ofereixen més coses, i contra això no podem lluitar.

 

· Quins problemes tens per a confeccionar els equips al principi de temporada?
Per fer un equip de futbol 7, normalment no tenim noies per a totes categories i s’han de barrejar de diferents edats, que han de doblar en categories superiors. Fer equips tancats de 10 noies en futbol 7 és gairebé impossible. Això, però, és un avantatge per a elles, ja que aprenen molt més i sempre acaben marxant a equips de molt nivell. Potser ho estem fent bé.

 

· Socialment, què hauria de canviar per a una integració completa de la dona en el futbol?
Crec que s’ha crescut molt. Hi ha ajudes, però s’ha de potenciar tot més. Per no barrejar les edats s’hauria d’intentar fer categories intermèdies, ja que cada vegada hi ha més noies. S’ha evolucionat en tots els clubs i cada vegada es veu més futbol femení, però s’hauria de començar a jugar abans, com en el cas dels nois. Això passa en tots els esports i s’hauria de mirar de canviar.

 

· Has vist evolucionar moltes noies. Com es viu això?
En l’àmbit personal, veure aquesta millora és molt satisfactori. Comencen en alevins i després veus com, per exemple, van a la selecció territorial i a la catalana, i és un gran orgull.

 

·  A la UE Castellar ets un referent i un dels entrenadors més estimats.
Són moltes hores de dedicació desinteressada. És devoció, i ho fas amb molta estima. Pots caure millor o pitjor, però has d’estar sempre quan va tot bé o malament. Tinc la sort d’haver rebut moltes felicitacions, i això és una gran recompensa. El futbol t’acaba costant temps i diners, però ho fas amb molt de gust. Premiar amb un dinar les meves noies és un premi per a les dues bandes.

 

· I tantes hores de dedicació a costa del teu temps no et cremen?
Sí, però mentre tens il·lusió i veus els resultats... Com a coordinador no vull que guanyin, vull que tinguin uns valors. Els entrenadors hem de ser formadors i gestors, i formar en valors, ensenyant una disciplina i marcant directrius, més que voler guanyar.  Que totes siguin una pinya és l’objectiu. A vegades no surt i ho passes malament, però en general és molt agraït. 

 

· Què t’emportes de la teva experiència en aquest món?
Una gran satisfacció. Fa una dècada, vaig començar amb les noies, que llavors jugaven en cadets, ara moltes d’elles ja són mares. Avui dia, encara es canvien de vorera per parlar amb mi, i això no té preu. L’amateur veterà va sorgir d’aquesta manera, amb diverses exjugadores del club. 

 

11 respostes

Un tret principal del teu caràcter?
Extravertit
Un defecte que no pots dominar?
Soc molt exigent
Una persona que admires?
El meu pare
Quin plat t’agrada més?
Els espaguetis
La teva ciutat preferida?
Castellar
Un llibre?
‘El secreto’
Una pel·lícula?
‘Titanic’
Un grup de música?
Los Suaves
Un viatge pendent?
El Japó
Un racó de Castellar?
El Joan Cortiella
Un desig?
Tenir un femení de base a Primera Categoria

Comparteix
M'agrada
Comentaris