7R 2993_617x412
Genescà al laboratori de l'hospital Vall d'Hebron, en una imatge de fa uns mesos -  Q. Pascual 
20/04/2020 Entrevista
Txell Genescà: "Investigarem l'eficàcia dels antivirals en la Covid-19"

Després de passar per la Universitat de Califòrnia i per Can Ruti, la investigadora castellarenca lidera des de 2017 projectes de recerca en l'àmbit del VIH a la Vall d'Hebron. L'equip del que forma part Txell Genescà acaba de rebre una subvenció de la Generalitat per investigar la Covid-19

Rocío Gómez

.- En què consisteix el vostre projecte sobre la Covid-19?
Aquesta nova recerca consisteix a utilitzar els nostres coneixements en virologia, per part de la Maria José Buzón, per generar un virus que no sigui infecciós però que tingui exactament tot el que expressa el virus responsable de la Covid-19 al seu embolcall, que entri de la mateixa manera a les cèl·lules que infecten el teixit. D'altra banda, amb els meus coneixements sobre immunologia i teixits, a través de mostres de teixit pulmonar, farem un model de cultiu amb aquests virus que són com el SARS COV- 2, però que no són infecciosos però sí tenen el mateix mecanisme d'entrada. Així, podrem veure com entren a les cèl·lules diana del teixit pulmonar, i sobretot, quins antivirals i quins fàrmacs poden bloquejar aquesta entrada del virus. La nostra particularitat és que volem utilitzar un model de teixit més complex, més real, no només una línia cel·lular o teixit d'animals, perquè volem saber què passa en els humans, quina és l'eficàcia d'aquests antivirals en el pulmó de la gent. A més, utilitzarem una sèrie de compostos que s'han predit, per experiments preliminars a la literatura científica o models computacionals, que poden actuar com a antivirals. Els compararem tots ells amb aquest model més real per saber quin dels que provarem és més eficaç.


.- Fins ara, lideraves un projecte sobre el VIH del grup de recerca de malalties infeccioses de la Vall d'Hebron. Hi aplicareu una part d'aquesta investigació?
La recerca que nosaltres i molts altres grups fan sobre el VIH ajuda moltíssim per estudiar la Covid-19. El virus del VIH és tan i tan complex, que s'ha aprofundit en camps com la immunologia d'una manera molt més intensa, com en el cas del càncer. Hem après molt després d'intentar evitar la metàstasi o d'intentar desenvolupar una vacuna contra el VIH. Hi ha gent molt bona especialitzada en anticossos neutralitzants, en conèixer la resposta inflamatòria, en les característiques del virus i de com muta, o en models de teixit, com nosaltres. Totes aquestes recerques poden aportar molt a les noves investigacions, a banda dels científics que des de fa temps ja estaven investigant el coronavirus, com el catedràtic Quim Segalés, des de la Facultat de Veterinària de la UAB i el Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA). Es tracta de sumar esforços.


.- Què en sabem de la Covid-19?
La Covid-19 pertany a la família del coronavirus, però de fet hi ha molts altres coronavirus que fa temps que conviuen amb nosaltres i que causen problemes respiratoris o trastorns intestinals. De moment, la Covid-19 està clar que prové dels ratpenats. En principi, no ha necessitat un hoste intermediari, una altra espècie entre el ratpenat i l'home, per poder fer el salt. És un virus que es transmet molt fàcilment amb el contacte entre les persones, i en alguns casos és molt agressiu perquè quan arriba al pulmó genera una resposta immunològica exagerada de les nostres cèl·lules, que volen protegir l'epiteli pulmonar, i que ens acaba fent molt de mal. El perquè alguns pacients la superen i generen anticossos, i d'altres no, encara no ho sabem. Hi ha molts factors que s'han d'estudiar. La comunitat científica està fent molts esforços per aprendre i treure'n l'entrellat, per atacar de la manera més eficient la malaltia, sigui amb una vacuna o antivirals.


.- La crisi del coronavirus ha afectat la teva feina diària?
En el meu cas, no estic físicament a la Vall d'Hebron. No som metges sinó investigadors, i hem d'estar confinats com la resta de ciutadans perquè podem fer teletreball. Tenint en compte que ens han atorgat aquesta subvenció per fer una recerca sobre la Covid-19, tant la Maria José Buzón – l'altra científica que lidera la unitat – com jo, si cal que hi anem, ho farem. De moment, els estudiants de doctorat són els que van a l'hospital o el centre de recerca, i sota la nostra direcció, estan realitzant la manipulació de les mostres o els experiments que s'han de fer. Ara bé, per començar a treballar-hi, hi ha reactius o materials que necessitem que trigaran força a arribar perquè hi ha molta demanda però hi ha menys gent treballant a les fàbriques o en l'àmbit del transport.



.- Es parla d'un repunt de la malaltia a la tardor. Quin és l'escenari de futur?
És un virus que no ens traurem de sobre així com així. Serà un virus que molt probablement circularà, però com passa amb altres virus, en un futur estarà més atenuat. Com més gent el passi, més immunitat col·lectiva hi haurà. Si l'has passat un cop, en principi la pròxima vegada el passaries d'una manera més lleu, però encara és molt prematur per saber ni com d'efectiva ni quant temps dura la resposta immunitària. Es preveu que una possible vacuna estigui preparada d'aquí a un any i mig.
 

Comparteix
M'agrada
Comentaris