A7 0175_617x412
Les Kellys, amb Georgina Cisquella al centre, al BRAM! 2019. || Q. PASCUAL
11/03/2019 Cultura
Les cambreres de pis es fan visibles al BRAM!

El documental 'Hotel Explotación: Las Kellys', de Georgina Cisquella, es va projectar diumenge

Marina Antúnez

Diumenge al vespre, el BRAM! va oferir una doble sessió de cinema. D'una banda, la projecció de la pel·lícula Carmen y Lola, d'Arantxa Echevarriade, que va comptar amb 152 espectors, i prèviament, a les 18.30 h, la projecció del documental Hotel Explotación: Las Kellys, que va tenir 70 espectadors. Es tracta d'un documental sobre les més de 200.000 dones que treballen com a cambreres de pis, a Espanya. Les Kellys són un col·lectiu fonamental però invisible al sector de l’hostaleria.

 

Georgina Cisquella i les Kellys pugen a l'escenari per fer el col·loqui, després del film. || Q. PASCUAL

Georgina Cisquella i les Kellys pugen a l'escenari per fer el col·loqui, després del film. || Q. PASCUAL

 

 

L'acte va comptar amb la presència de la directora del documental, Georgina Cisquella, i de les Kellys Vania, Miriam i Roxanna. La directora va presentar breument el documental, a l'inici, i a continuació es va projectar el film. En acabar, es va obrir un col·loqui amb els assistents. "Donem les gràcies al Cineclub de Castellar, que ens ha ajudat a finançar la pel·lícula", va dir Cisquella. Va explicar com havia conegut les Kellys, "de la mateixa manera que s'han conegut entre elles, a través de les xarxes socials". ES trobaven en un local de Sants. Estaven connectades amb altres cambreres de pis de Madrid, Benidorm, Palma de Mallorca, Lanzarote i Fuerteventura. "Quan vaig començar a treballar en el projecte, fa dos anys, jo ni sabia que hi havia la categoria de "cambreres de pis" '.

 

Les Kellys van crear una associació. Volien ser visibles. Van començar a fer accions, manifestacions davant d'hotels on  les externalitzaven. "Ara, el nostre objectiu és que se'ns inclogui a les plantilles hoteleres, perquè l'externalització comporta la precarietat laboral i sous molt baixos", afegia la Vania, una de les portaveus de les KellysBarcelona. Com la resta,  va començar compartint els seus problemes a Internet. "Coincidíem en el fet que vivíem jornades de treball llarguíssimes, amb seqüeles per a la nostra salut i sense sindicats on poder recórrer per a reclamar els nostres drets".

 

El documental ha ajudat a visibilitzar més les Kellys, "tot i que elles ja feia temps que estaven treballant per fer-se visibles a les xarxes i ja hi havia molta gent que coneixia la seva realitat". Ara, després de dos anys, moltes Kellys han perdut la por. "Jo ja tenim por, i d'altres com jo, tampoc, tot i que el risc de perdre la feina sempre hi és present i és clar que encara hi ha Kellys que tenen la por molt present".

 

Una espectadora va fer una intervenció per preguntar com podem, qualsevol de nosaltres, saber quins hotels porten a terme una bona o mala praxis en aquest sentit, per la qual cosa la Vania va contestar que "el Tripadvisor és un bon portal on deixar l'opinió, la gent en fa cas, i també podeu preguntar-ho a les cambreres d'aquests hotels quan les veieu, les trobareu pel passadís, i gairebé totes voldran contestar-vos si estan externalitzades o no i com viuen la seva situació".

 

 

Una espectadora va fer una pregunta a les Kellys, a la parta del col·loqui. || Q. PASCUAL

Una espectadora va fer una pregunta a les Kellys, a la parta del col·loqui. || Q. PASCUAL

 

La directora Georgina Cisquella i la Kelly Vania, al col·loqui. || Q. PASCUAL

La directora Georgina Cisquella i la Kelly Vania, al col·loqui. || Q. PASCUAL

 

 

Cisquella va apuntar que el sector de les cambreres de pis està "molt feminitzat, però que no és l'únic col·lectiu explotat, la precarietat laboral és una realitat, i també el trobem en les dones que fan atenció a domicili, que treballen en menjadors, etc". El documental, en aquest sentit, denuncia aquesta precarietat, en col·lectius femenins i d'altres. Gravar les imatges del documental, apuntava la directora, ha estat difícil. "En un hotel on exploten les seves treballadores, és clar, no deixaran entrar les càmeres per gravar un documental que es diu "Hotel Explotación. Las Kellys" .

 

 

Fins avui, han aconseguit explicar el seu cas al Parlament de Catalunya i, fins i tot, a Brussel·les. La seva lluita continua per fer valer els seus drets i canviar la seva realitat en la contractació laboral. Alhora, les Kellys segueixen fent  equilibris per consensuar les seves llargues jornades laborals amb la vida familiar. La conciliació és molt difícil, i s'agreuja quan les dones viuen una situació monoparental, i a més, tenen cura dels fills. "Què farà la societat quan totes les dones que avui treballem de cambreres de pis siguem velles i amb greus problemes de salut?", plantejava a l'audiència la Vania.

 

GEORGINA CISQUELLA

Cisquella és periodista, guionista i directora de documentals. , Georgina Cisquella, que va treballar com a reportera a Televisió Espanyola en programes com Giravolt i Informe Semanal i també va dirigir La 2 Noticias, Miradas 2 i Cámara abierta 2.0. Va col·laborar a la pel·lícula La ciutat cremada i ha participat en la creació de diversos documentals com El efecto Iguazú, dirigit pel director del BRAM! Pere Joan Ventura, que va obtenir el Goya a millor documental. Més recentment, el 2014, va ser una de les impulsores del documental “Yo decido. El tren de la libertad”, sobre la mobilització en contra de la reforma de la llei de l'avortament, i el 2015 va ser coguionista del documental No estamos solos, que es va presentar al  Festival de Cinema de Sant Sebastià.

 

Una de les Kellys escolta amb atenció les explicacions de les companyes. ||  Q. PASCUAL

Les Kellys van comentar com els afecta a la salut les dures condicions de treball. ||  Q. PASCUAL

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris