7R 01393 1_1440x961
Un bomber al Parc de Castellar del Vallès en una imatge de dimecres passat. || Q.PASCUAL
16/07/2020 Actualitat
Prevenir és la millor eina contra el foc

Es preveu que la campanya especial d’estiu de prevenció d’incendis culmini amb la instal·lació de cinc càmeres de vigilància

Els boscos de Castellar del Vallès llueixen més verds i espessos que en anys anteriors. Segons les dades registrades a l’estació meteorològica de Cal Botafoc, la primavera del 2020 ha estat la més plujosa dels últims trenta anys. El primer semestre ha arribat marcat per temperatures lleugerament més elevades del que és habitual, i també per precipitacions abundants en el que es perfila com un dels anys més plujosos de la dècada. Aquesta pluja té un impacte directe en els boscos.


De fet, el Grup de Reforç d’Actuacions Forestals dels Bombers (GRAF) ha informat que als boscos catalans hi ha el triple de massa combustible que fa un any. “La massa forestal s’ha multiplicat any rere any, i ara tenim molt combustible acumulat”, explica Cisco Altarriba, cap de Parc de Bombers Voluntaris de Castellar del Vallès. “A causa de les pluges, però també de la poca circulació que hi ha hagut als boscos durant el confinament, s’ha produït un creixement molt considerable de sotabosc, de matolls i d’herbàcies. Tot això és combustible que pot cremar perquè haurà perdut la humitat”, afegeix Altarriba. Val a dir que a Castellar del Vallès prop del 83% del terme municipal és terreny forestal, perquè el municipi pertany al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i de l’Obac.


En aquest sentit, el cap del Parc de Bombers remarca que el problema de la gestió de boscos no és de nova fornada. “Tenim prop d’un 60% més de massa forestal que fa 100 anys. Tot el terreny que l’agricultura ha deixat de conrear és terreny que ha guanyat el bosc. Aquesta massa forestal ha crescut de manera desordenada, i això és molt perillós, perquè no hi ha intenció de gestionar-ho”, detalla Altarriba.


A la manca de tallafocs naturals, se li suma l’augment de les temperatures, que asseca la massa forestal combustible. “En els focs forestals influeixen tres components principals: la climatologia, el relleu i el combustible. El relleu és el que tenim, no podem fer-hi res. En referència a la climatologia, sembla que ens està beneficiant, perquè de moment, gràcies a la pluja acumulada, els boscos es mantenen verds i humits. Si augmenten les temperatures, si arriben les onades de calor i no plou, tindrem problemes seriosos”, puntualitza.


Per tot plegat, i com cada any des del 12 de juny, es va posar en marxa la campanya d’estiu de prevenció d’incendis de la Direcció General d’Extinció i Prevenció d’Incendis de la Generalitat, i el Pla d’Informació i Vigilància contra incendis forestals que es gestiona de manera coordinada per la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal i la Generalitat, amb la col·laboració de les administracions locals. Com en altres municipis, el dispositiu especial integra no només Bombers Voluntaris sinó també efectius dels ADF i del SERNA. “És un problema global. La manera de fer força és un unir tots els esforços per a la prevenció i l’extinció”, assevera Altarriba. “La majoria d’incendis es produeixen per descuits de la ciutadania”, lamenta.


CÀMERES DE VIGILÀNCIA
Als punts de guaita, les patrulles i les guàrdies al Parc de Bombers els dies en què es considera que el risc d’incendi és elevat, s’hi podrien sumar, abans que acabi la campanya d’estiu, diverses càmeres de videovigilància per prevenir incendis i alertar amb més celeritat els Bombers en cas de foc. En els pressupostos participatius del 2019, la proposta dels Bombers Voluntaris de Castellar per instal·lar dos punts autònoms de vigilància connectats a una central receptora va ser la iniciativa guanyadora. A causa de la crisi de la Covid-19, es va posposar la instal·lació d’aquests dispositius, però Altarriba confirma que les gestions s’han reprès, i que es preveu que s’instal·lin els punts de videovigilància durant l’estiu. Segons ha concretat la Regidoria de Via Pública, s’ampliaran els dispositius de prevenció previstos i s’instal·laran cinc càmeres de videovigilància que cobriran tot el perímetre de Castellar. Els punts de videovigilància se situaran al campanar de l’església de Sant Esteve, la torre de guaita del Balcó, el Puig de la Creu, el campanar de Castellar Vell i la torre de guaita del Parc de Bombers.

 
SEMPRE DE GUÀRDIA
A hores d’ara, aquest estiu els Bombers no han atès cap incendi significatiu, però sí que han participat en tasques de rescat de vilatans que han quedat atrapats als gorgs de Can Barba fent barranquisme i han col·laborat en sortides dels municipis veïns. Ara bé, durant els últims quatre mesos, han dut a terme diverses tasques de protecció civil en el marc de la crisi de la Covid-19, com el muntatge de l’Hospital de Campanya del Vallès i altres emergències derivades de pandèmia.  

Comparteix
M'agrada
Comentaris