La rotonda d’accés a Castellar s’il·luminarà aquest divendres de color verd amb motiu del Dia Internacional de la Celiaquia
Aquest divendres 16 de maig és el Dia Internacional de la Celiaquia, una malaltia que es calcula que afecta l’1% de la població mundial. Segons l’Associació de Celíacs de Catalunya, s’estima que prop del 80% de les persones amb celiaquia no han estat diagnosticades. I el diagnòstic, quan arriba, ho fa amb un retard de set anys a Catalunya, segons l’associació. Amb motiu d’aquesta jornada, l’Ajuntament il·luminarà de color verd aquest vespre la rotonda d’accés a Castellar, el color reivindicatiu, de sensibilització, suport i visibilització de les persones amb celiaquia.
La castellarenca Eva Navalpotro sap què és conviure amb aquesta malaltia. A la seva filla Irene, de 10 anys, li va diagnosticar l’equip de pediatria del CAP quan només tenia quatre anys. “No és una intolerància ni una al·lèrgia, sinó una malaltia crònica, autoimmune i multisistèmica. El cos reacciona amb la ingesta de la proteïna del gluten, que es troba en cereals com el blat, la civada, l’ordi o el sègol”, detalla Eva Navalpotro.
Concretament, quan una persona celíaca ingereix gluten, el seu sistema immunitari reacciona atacant la mucosa de l’intestí prim, cosa que provoca danys que dificulten l’absorció de nutrients essencials. “Això pot afectar els ossos, la pell, tenir problemes neurològics o de fertilitat. És una malaltia que s’ha de tractar perquè, si no, el cos es va deteriorant i pot afectar diversos òrgans”, remarca la castellarenca. I afegeix que “fa falta més conscienciació, un protocol més clar i exhaustiu” per detectar la malaltia.
DIVERSITAT DE SÍMPTOMES
Quant a la simptomatologia, la més comuna inclou dolor abdominal, diarrea crònica, distensió i malestar digestiu. Tanmateix, la malaltia també es pot manifestar amb fatiga crònica, anèmia, pèrdua de pes o problemes dermatològics. “La nostra filla Irene tenia de tant en tant molèsties a l’estómac i moltíssim esgotament”, apunta. De fet, aquesta diversitat de símptomes dificulta la detecció de la malaltia.
UNA VIDA SENSE GLUTEN
A hores d’ara, l’únic tractament és una dieta sense gluten. El diagnòstic capgira no només el menú familiar sinó que també limita les opcions d’àpats fora de casa. És molt més que una restricció alimentària. “Afecta la vida social. És difícil trobar opcions sense gluten i amb garanties a Castellar. Hi ha poca varietat. No pots improvisar”, reconeix la castellarenca. “Si la majoria de celíacs estiguessin diagnosticats hi hauria moltíssima demanda d’aquesta mena d’establiment”, diu Navalpotro.
Un altre entrebanc que han d’esquivar és la contaminació creuada. “No és només comprar pa o macarrons sense gluten, és que a més has d’evitar la contaminació creuada. Si per exemple, fregeixes unes croquetes amb gluten i la cullera amb què les treus toca les croquetes sense gluten, ja estarien contaminades. Per evitar riscos, deixes de fer servir productes amb gluten a casa. T’hi acostumes”, constata.
A tot plegat, s’hi ha d’afegir el preu elevat dels productes sense gluten, una alternativa sensiblement més cara. “Al principi et passes molta estona al supermercat mirant etiquetes”, diu. I detalla que els productes bàsics que s’han de substituir, com la farina, la pasta o les galetes, “són el doble de cars que el mateix producte amb gluten”. “És injust, perquè l’únic tractament dels celíacs és una dieta estricta sense gluten, no han de prendre cap medicament que aleshores sí que estaria subvencionat per la Seguretat Social”. La castellarenca lamenta que les persones celíaques no tinguin ajuts per fer front al sobrecost d’aquests productes, una càrrega econòmica que no tothom pot assumir. “És una de les reivindicacions principals de l’Associació de Celíacs de Catalunya”, apunta. “És un col·lectiu vulnerable, sense cap mena d’ajut. Pots viure sense menjar galetes, però un infant sí que ha de poder menjar pasta o pa. Hi ha famílies que no s’ho poden permetre, i és un risc per a la persona celíaca”, subratlla.
ELS DRETS DELS CELÍACS AL PARLAMENT EUROPEU
L’Associació de Celíacs de Catalunya va intervenir dimecres passat al Parlament Europeu per parlar de la celiaquia com a repte sanitari europeu. Ha estat la primera vegada que una associació de persones amb celiaquia hi ha comparegut, i ho ha fet a través de la Comissió de Peticions. L’entitat va exigir una resposta contundent per abordar la situació sanitària de les persones que pateixen aquesta malaltia. Entre altres qüestions, es va demanar que no es discrimini les persones amb celiaquia en referència al seu tractament, i que es garanteixi la seguretat alimentària en els espais gestionats per l’administració pública. També es va reivindicar que s’activin polítiques públiques per garantir la igualtat de drets de les persones amb celiaquia, i que, com a altres països europeus, Espanya posi en marxa ajuts per a les persones celíaques diagnosticades. L’associació també va demanar una directiva comuna per a tots els països europeus.