13   esport_1440x961
Per a tornar a fer esport amb seguretat s’ha de tenir en compte la situació física durant el confinament Albert San Andrés
02/05/2020 Esports
Tornar a fer esport de manera segura

Avui ja es pot sortir al carrer per a reprendre la pràctica de l’esport

Albert San Andrés

Després de la sortida de nens al carrer del passat diumenge, una part de la segona fase del desconfinament consisteix en la sortida per a fer esport. El pla de desescalat aprovat pel Consell de Ministres, que es va iniciar fa tres setmanes serà gradual i no permetrà recuperar de cop tota la mobilitat social d’abans de la pandèmia, però permetrà diverses “llicències” que no s’han tingut durant els més de quaranta dies de confinament.

 

Una d’aquestes serà la pràctica de l’esport, una faceta de la vida diària de molts ciutadans que ha quedat descuidada o s’ha limitat a l’espai de la llar, en molts casos amb espai reduït.

 

És per això, que davant la inactivitat s’han de prendre mesures per a evitar lesions. Àlex Real, preparador físic del club groc explica que al seu club “durant aquestes setmanes des de YST i DimensiON3, no hem parat d’entrenar, tot i que de manera diferent”. El club de triatló s’ha hagut d’adaptar a la situació amb “l’ús de rodets de ciclisme indoor que han facilitat la possibilitat de mantenir les adaptacions fisiològiques a nivell cardiovascular, metabòlic i muscular” complementant els entrenaments amb “exercicis bàsics de força resistència i tècnica de cursa estàtica, multi-salts per afavorir el cicle estirament-escurçament múscul-tendinós, i el treball de natació en sec”.

 

Ara mateix, segons explica Real, s’obren dues realitats: “Per una banda, aquells esportistes que han portat unes pautes planificades d’entrenament durant el confinament, i per altre, aquells que no han realitzat exercici físic a casa o l’han fet de manera anàrquica”.

 

Els dos hauran perdut part de la preparació física anterior, ja que els mitjans limitats no sempre poden reproduir una preparació real com la de l’exterior, però “els primers podran tornar amb certa normalitat a fer activitat física, ja que les adaptacions que s’han intentat mantenir ho permetran sense risc de lesió”.

 

Els que no han tingut opció de seguir amb un programa adaptat de preparació i activitat física durant el confinament patiran més l’aturada “hauran de tornar a fer activitat física d’una manera molt més conservadora i progressiva”.

 

Per això, el preparador del DimensiON3 recomana que “és ideal la pràctica de ca-co (caminar- córrer de manera intermitent, per exemple 1’-1’), començant amb volums de 40’ i a poc a poc anar disminuint el temps de caminar i poder incrementar el temps total a sessions més llargues”.

 

La tornada a les activitats exteriors obre noves vies, les ja clàssiques, amb la possibilitat de “fer ciclisme a intensitats del 60% de la freqüència cardíaca màxima, per aconseguir millores en el sistema aeròbic”.

 

Real conclou que “ara que podrem tornar a fer activitat física al carrer, el més important és no tenir urgència per tornar a córrer o pedalar igual de ràpid que ho fèiem fa sis setmanes, sinó gaudir de l’entorn, del simple fet de fer esport a l’aire lliure i preservar la nostra salut”.   

 

Els horaris per a passejar i practicar esport són de 6:00 a 10:00 h del matí i de 20:00 a 23:00 h. Les distàncies a respectar són d'1,5 metres caminant, 2 metres corrent i 5 metres en bicicleta.

Tot i no estar limitats al quilòmetre de la sortida d'infants, els esportistes no poden abandonar el municipi de residència per a la pràctica d'esport.

Comparteix
M'agrada
Comentaris