Commemoració del dia de la literatura infantil a la Biblioteca Antoni Tort, en una edició anterior.
 Commemoració del dia de la literatura infantil a la Biblioteca Antoni Tort, en una edició anterior.
14/04/2020 Cultura
Un Sant Jordi confinat, amb proposta de la biblioteca

Els infants castellarencs poden fer arribar contes i poemes en format de video que es publicaran del 23 al 30 d'abril

Marina Antúnez

La Biblioteca Municipal Antoni Tort ha engegat una iniciativa engrescadora perquè els infants castellarencs puguin celebrar el Sant Jordi, encara que sigui d'una manera ben diferent, ja que seguirem confinats per l'emergència sanitària del Coronavirus. La iniciativa s'inspira en la proposta que la biblioteca ja portava a terme i que programava per al 2 d'abril, en motiu del Dia Internacional del Llibre Infantil i Juvenil, dia en el qual "els infants d'entre 6 i 14 anys poden fer arribar els seus contes, poemes, ho escriuen ells, i el dia 23 d'abril cadascú ho llegeix en un acte públic", explica Carme Muñoz, responsable de la biblioteca. Aquest 2020, per la situació d'emergència s'haurà de fer en format digital. Per poder participar a la iniciativa cal que s'envii un vídeo "en format horitzontal de no més d'un minut" i que s'enviï a al telèfon 639684372 des d'avui i fins a finals d'abril. Entre el 23 i 30 d'abril la biblioteca els anirà publicant. D'aquesta manera, els infants que ho desitgin podran seguir mantenint viva aquesta activitat creativa. Podeu trobar més informació a l'Instagram de la Biblioteca Municipal.

 

Balanç de les obres 2019
D'altra banda, la responsable Carme Muñoz també ha valorat les obres que es van dur a terme a la biblioteca i com aquestes han afectat els usuraris que ara en gaudeixen. "S'ha acondicionat l'equipament per donar un millor servei a la gent", diu Muñoz. En aquest sentit, és per això que les estadístiques queden una mica alterades, ja que la biblioteca va romandre tancada els tres mesos de finals del 2018  tres mesos durant el 2019. En tot cas, sí que la tendència és que les activitats presencials, tot i que en quantitat han estat menys, han tingut més ressò. "Això vol dir que les activitats de la biblioteca interessen a la gent del poble". En aquest sentit, les 66 activitats realitzades han tingut bona acollida i 2.634 persones n'han participat. Aquesta participació ha estat per sobre de la mitjana de les biblioteques del mateix tram de població. Destaquen els 697 alumnes de 14 centres educatius, que han descobert la biblioteca.
 

Hi ha hagut un augment total de les visites, amb 47.343, davant de les 39.029 del 2018. Durant el 2019 s'han fet 372 nous carnets i es manté el percentatge de població castellarenca amb carnet de la biblioteca, amb el 42,7 %. Novetats com l'autopréstec han tingut molt bona acollida. "Ara, la gent no ha de fer tanta cua per emportar-se els documents en préstec i s'ha fet servir molt", segons Muñoz. La bústia de retorn també és un altre element que la gent ha tingut en compte.

 

Els usus principals que ha fet la gent, han estat:
Préstec: 6.799 persones han agafat 20.639 documents:
15.569 llibres (995 han estat llibres electrònics i 4 audiollibres),
687 revistes,
3.752 pel·lícules,
325 CD de música,
296 documents etectrònics,
10 mapes, partitures, etc.).
6190 persones han fet sevir Internet, Ofimàtica i Wi-FI.

 

Ús de la biblioteca durant l'estat d'alarma sanitària

Pel què fa al 2020, des que es va decretar l'estat d'alarma, la biblioteca ha experimentat un creixement de rècord dels serveis digitals. "Estan tenint més ús, evidentment, perquè les biblioteques estan tancades", afirma Muñoz.  Tot i que la biblioteca no té res digitalitzat al lloc web hi ha revistes d'altres biblioteques que s'han sol·licitat. Ha tingut molt èxit el Trencadís del Catàleg Aladí ha batut un rècord respecte les visites rebudes.Hi ha un servei que també s'està aprofitant, i és "l'apartat de 'Contes d'abans' de l'editorial Muntanyola i Molino, que els llibres són històries dels anys 30 als 40, i hi ha gent que s'ho està llegint". A la plataforma E-biblio, les revistes Mundo Deportivo, La Vanguardia, El País i el diari Cinco Días "estan posant les seves edicions en préstec gratuït", explica Muñoz..  L'IN-Edit TV incorpora cada setmana nous documentals. "Està molt bé que també es podran trobar al catàleg Aladí".

 

Del 22 de març al 2 d'abril s'han fet 1.361 carnets d'usuaris nous a la Xarxa, amb ús immediat dels serveis virtuals, per poder aprofitar tots els serveis que s'estan oferint a les biblioteques. "Recordem que passats els tres mesos d'aquest carnet temporal, qui vulgui mantenir-lo haurà d'anar a la seva biblioteca de referència perquè li canviïn el número i que sigui d'ús vitalici", aclareix Muñoz.
D'altra banda, a nivell global, ha moltes activitats que s'estan fent des de la biblioteca, com per exemple els contes per difondre dels nens, altres activitats de Gènius, on hi ha un especial Gianni Rodari, entre d'altres, i jocs. Qui vulgui veure tot el que s'està fent a les biblioteques pot veure-ho buscant el hashtag #joemquedoacasaXBM.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris