19/07/2019 Opinió
Sort en tenim, dels esplais!
Rafa Homet

A  l’estiu creixen les desigualtats educatives: és el període de l’any en què més gran es farà la distància entre aquells infants, adolescents i joves que participen a colònies, campaments o rutes i aquells que es queden a casa sense cap activitat organitzada. Segons estudis de la Fundació Bofill publicats per Educació360.cat, fins a 6.000 hores d’aprenentatge anuals. Hi ha molts estudis i evidència científica que destaquen els beneficis educatius i socials de colònies i campaments, aprenent de joves moltes capacitats que cada cop són més valorades a la nostra societat: lideratge, creativitat, iniciativa, capacitat de treball en grup...
I, sobretot, experiències inoblidables, amics per sempre i mil aventures a recordar. 
Sembla evident, doncs, que una de les millors coses que pot fer un Ajuntament en matèria educativa, en què té totes les competències que necessita i en què només li fa falta voluntat i un mínim pressupost, és fomentar el lleure educatiu.
A Castellar tenim la sort de comptar amb dues entitats: Colònies i Esplai i Sargantana, que organitzen activitats d’aquest tipus, amb un doble benefici, el d’infants i joves que hi participen i els joves que hi fan de monitors. Però només són una mínima part els qui hi accedeixen, comptant el global de nois i noies de Castellar que hi participen, no ompliríem ni una escola. Costa d’entendre, doncs, que la política de joventut de l’actual grup de govern, lluny de potenciar aquestes activitats saludables i educatives, aposti per potenciar entre els joves el lleure de la societat de consum: la principal activitat juvenil organitzada per l’ajuntament és portar els joves amb autocar a un parc d’atraccions, en una mena d’Imserso avançat. 
No hi tenim res en contra, evidentment, però és difícil d’entendre en un context com l’actual, en què la formació té tanta importància, fer servir els recursos públics per a activitats sense cap valor social afegit.
En tot cas, el nostre agraïment a monitores, monitors, directores i directors de lleure, i a totes les persones que fan possibles estius inoblidables, perquè són ciutadans i ciutadanes amb un gran valor afegit.

Comparteix
M'agrada
Comentaris