17/09/2021 Opinió
Preparats? Llestos? S’inicia el curs escolar!
Rat Cucurull

Enguany, la comunitat educativa, juntament amb la sanitària i sociosanitària, ha rebut la Medalla de la Vila 2021. Una medalla ben merescuda. La direcció dels centres educatius, professorat, personal administratiu, conserges, monitores i monitors de menjador i servei d’acollida i personal de neteja, d’entre d’altres professionals, han estat treballant en equip per tal que el curs passat pogués realitzar-se amb èxit. A això se suma el paper jugat per l’alumnat i les famílies, que han tingut un pes important en aquesta victòria escolar amb la seva gran col·laboració i adaptació a la difícil situació. Tots ells ens han demostrat que treballant junts podem aconseguir fer front a les dificultats que ens ha presentat la pandèmia.
Dimarts passat, 14 de setembre, va començar el nou curs escolar 2021-2022 i els carrers de Castellar s’han tornat a inundar de nenes i nenes amb motxilles carregades d’il·lusió i moltes ganes, les aules tornen estar plenes de coneixement i els patis a vessar de rialles. S’inicia el curs amb força i positivitat, però alhora amb molta prudència.  Tot i tenir la seguretat de poder sobreposar-nos en els moments més difícils, no podem perdre de vista les dificultats viscudes per tal d’afrontar els reptes que ens oferirà el futur. Començant per la inclusió; tenim un alumnat cada cop més divers, tant a nivell cognitiu com a nivell de situació d’origen (familiar, ètnic, etc.). La Fundació Bofill alertava fa un any de l’empitjorament de la segregació escolar al nostre municipi, a nivells del 43% a primària i 18% a secundària. Les dades també assenyalen que Castellar es trobava en aquell moment entre el grup de 44 municipis que tenen alts nivells de segregació escolar i que han empitjorat els últims 5 anys, i entre el grup de 33 municipis que tenen alta segregació escolar i que no disposen d’Oficina Municipal d’Escolarització (OME), un dispositiu clau per poder orientar les famílies i que articula estratègies contra la segregació escolar. 
En aquest sentit, l’any passat el ple municipal de Castellar va aprovar, a proposta de l’equip de Junts, un seguit de mesures per afrontar aquest repte.
Un segon repte és i serà, encara durant un temps, el d’aconseguir mantenir les classes presencials. En aquest sentit, continua sent absolutament fonamental que les famílies, l’alumnat i la resta de la comunitat educativa, així com el seu context social, continuem contribuint a mantenir el virus fora de les aules. Malgrat les campanyes de vacunació, la propagació, a nivell global, de la Covid-19 encara és la d’una pandèmia i ho continuarà sent fins que estigui sota control. 
Veïnes i veïns, ens podem sentir orgullosos del col·lectiu de l’ensenyament del nostre poble. Gràcies a aquest, podem mirar amb seguretat al futur educatiu dels nostres infants i joves. La millor manera de traduir en fets aquest agraïment és no baixar la guàrdia. Dit això, des de Junts per Castellar us volem desitjar un bon curs 2021-2022!

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris