07/12/2018 Opinió
Per què no una Àrea Metropolitana del Vallès?
Decidim Castellar

El 4 de desembre l’Alcalde de Sabadell, Maties Serracant,  presenta el Manifest per una Àrea Vallès amb el suport de Fem Vallès, que agrupa sindicats com CCOO i UGT, la patronal CECOT, i Via Vallès.
L’objectiu d’aquest manifest és donar a conèixer la proposta que el 2015 va estudiar la plataforma Fem Vallès d’ajuntar les dues comarques vallesanes, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental, en una sola unitat administrativa per impulsar, reconèixer i consolidar el Vallès com a motor de país i de progrés econòmic i social. Una unitat administrativa que representaria respecte a Catalunya el 17,38 % de la població de Catalunya, el 16,47 % del producte interior brut i el 17 % del nombre d’ empreses.
El Vallès s’ha consolidat com a la primera concentració industrial de Catalunya. Una realitat territorial econòmica i social molt diversa, formada per sistemes urbans amb característiques pròpies que convieuen amb entorns rurals.  
Tanmateix, malgrat aquesta realitat i la posició estratègica del Vallès de porta de Barcelona, existeix un desajustament en la pròpia capacitat d’organització i lideratge. El profund centralisme barceloní de les administracions ha frenat el desenvolupament del territori i ha prioritzat inversions per corones i ha menystingut les mateixes lògiques territorials, pensant la mobilitat dels nostres municipis més cap a Barcelona que no pas entre ells. 
Al Vallès tenim greus problemes de mobilitat. Hi ha pendents importants millores en infraestructures, sobretot de transport públic.
La desatenció d’aquest problema suposa un greuge social, econòmic i ambiental, i un obstacle per al nostre desenvolupament.
Les tres capitals administratives del Vallès encara avui no es troben connectades a nivel ferroviari de forma directa. Sabadell, Castellar de Vallès i Terrassa son a zones tarifàries diferents en el marc d’un sistema de corones que cal revisar profundament.
La creació de l’Àrea Vallès és una proposta en positiu per deixar enrere el victimisme que denuncia que som el pati del darrere de Barcelona. És una aposta per transformar la nostra relació amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona i esdevenir una centralitat reconeguda.
Al passat ple municipal del 27 de novembre Decidim Castellar va preguntar al Govern municipal si donaria suport a aquest manifest sobre la creació de l’Àrea Vallès i si obriria un debat polític amb la ciutadania.
La resposta del nostre alcalde va ser rotunda: ni assistirà ni donarà suport a la presentació del manifest, ni obrirà un debat a la ciutadana,  perquè considera que el seu compromís és amb el Pla Específic de Mobilitat del Vallès, que es va acordar endegar des del Consell d’Alcaldes de la comarca. 
Des de Decidim considerem, com a mínim, una actitud inapropiada del Govern municipal davant d’una iniciativa que d’entrada demana obrir un debat ampli sobre el greuge social, econòmic, ambiental i de mobilitat que pateixen les dues comarques del Vallès, i, òbviament, el nostre municipi. 
Una actitud que mantenen els dos alcaldes, també socialistes, de Terrassa i Granollers. Llàstima, perquè sense el seu suport serà difícil que aquesta iniciativa prosperi, malgrat, com s’ha dit al principi, que hi ha interès per part d’altres institucions i organismes.

Comparteix
M'agrada
Comentaris