16/07/2021 Opinió
Més cura i responsabilitat que mai
Ignasi Giménez

Malauradament ens enfrontem novament a una situació molt complicada a causa de la covid-19. Des del món municipal hem exigit al Departament de Salut mesures concretes.
Quan tots pensaven que el final de la pandèmia estava proper i que aviat recuperaríem la normalitat, el virus ha tornar a colpejar i s’han disparat la seva incidència. A Catalunya, però també a la nostra vila.
Ahir vam conèixer que Castellar tindrà toc de queda nocturn a partir d’aquest cap de setmana
La Generalitat ha decretat confinament domiciliari nocturn d’1 a 6 de la matinada a 158 municipis de més de 5.000 habitants amb una incidència de 400 casos o més per 100.000 habitants en els darrers 7 dies. Castellar n’és un d’ells, ja que en aquests moments tenim una incidència de 105 casos la darrera setmana (per tant, una incidència de 432 per cada 100.000 habitants).
La nova onada afecta especialment a un sector molt concret de la població: els joves. Això es degut bàsicament a dues qüestions: són el col·lectiu menys immunitzat perquè la vacunació de les seves franges d’edat ha esta l’última en obrir-se i la necessitat que tenen de interrelacionar-se socialment desprès de gairebé un any i mig de contenció.
Estem d’acord que l’estratègia que s’ha seguit fins ara de vacunar a la població de més edat ha estat correcta. Ha evitat el col·lapse dels hospitals i les UCIS, així com molts morts. Però ha arribat el moment de posar l’accent sobres els joves i facilitar-los una vacunació ràpida.
A Castellar, per exemple, tenim gairebé un 53% de la població amb la pauta de vacunació complerta (un 62% amb una dosi), però si ens fixem en els menors de 40 anys podem comprovar que el nivell de vacunació encara és molt baix. Cal accelerar la vacunació dels més joves.
Una vegada més, hem de demanar responsabilitat, però no podem culpabilitzar de forma generalitzada al més joves que majoritàriament han fet un gran sacrifici i s’han comportat de forma solidària amb la resta de la població.
I insistim: cal que la Generalitat doni pautes clares del que es pot i el que no es pot fer. No n’hi ha prou amb recomanacions, i tampoc es pot delegar la responsabilitat sobre els ajuntaments.
 

Comparteix
M'agrada
Comentaris