540  Sense titol _617x412
Sense títol. || J. MUNDET
31/10/2019 Opinió
La història del Valle de los Caídos
Sílvia Sáiz

Aquests darrers dies hem sentit a parlar molt del Valle de los Caídos arran de l’exhumació de Francisco Franco. Hem de recordar que aquest procés va començar l’any 2006 i va culminar el 24 d’octubre passat, després de més d’un any des que el govern de Pedro Sánchez ho presentés com la mesura estrella i simbòlica del seu executiu.


El Valle de los Caídos es troba situat a la vall de Cuelgamuros, a l’extrem sud de la serra de Guadarrama, a Madrid. El seu conjunt monumental fou construït amb mà d’obra de presoners polítics i per treballadors contractats entre 1940 i 1958.


La construcció d’aquest monument va sorgir per commemorar la Guerra Civil i fou concebut per Francisco Franco amb la finalitat de rendir honors i enterrar totes aquelles persones que havien lluitat en la guerra. Malgrat que aquest fou el propòsit inicial, la primera idea fou modificada i en un decret llei de 23 d’agost de 1957 es va establir que el monument havia de ser un signe que recordés “tots” els caiguts per tal d’agermanar tots els espanyols. Així, a partir de 1958 es van començar a organitzar els trasllats del cossos dels “caídos” al monument, sense distinció del bàndol en què van combatre. Cal recordar que a més de Franco també hi ha enterrats al Valle les despulles de José Antonio Primo de Rivera i de José Sanjurjo.


Al Valle de los Caídos hi ha enterrades un total de 33.833 persones, víctimes dels dos bàndols que van lluitar en la Guerra Civil de 1936-1939. De les restes inhumades des de 1954, al voltant de 21.423 són de víctimes identificades, mentre que 12.410 persones encara no han estat identificades, segons dades del Ministeri de Justícia.


La gran majoria de les persones que hi ha enterrades al Valle són homes, malgrat que segons un cens elaborat pel Ministeri de Justícia es recull el nom de 203 dones, restes de les quals van ser traslladades a partir de 1959.


El conjunt del Valle de los Caídos pertany a Patrimonio Nacional des del moment de la seva inauguració, l’1 d’abril de 1959. En el seu disseny van participar els arquitectes Pedro Muguruza i Diego Méndez, els escultors Juan de Ávalos y Taborda, Fernando Cruz i Carlos Ferreira de la Torre, entre d’altres. 


De tot el conjunt del Valle de los Caídos, en destaca la creu, que té una alçada de 150 metres, mentre que la longitud dels braços mesura 46,40 metres. La creu està considerada com la creu cristiana més alta del món i és visible a més de 40 quilòmetres de distància.


Francisco Franco estava enterrat a la basílica de la Santa Cruz del Valle de los Caídos des del 23 de novembre de 1975. La làpida que cobria la tomba tenia un pes de 1.500 quilos i un gruix de 20 centímetres. Gairebé quaranta-quatre anys més tard les despulles de Francisco Franco foren traslladades, el 24 d’octubre passat, al cementiri d’El Pardo-Mingorrubio, i fou enterrat al panteó familiar, construït l’any 1969, al costat de la seva esposa, Carmen Polo. El cost de tot el procés ha estat de 63.061,40 euros. Més de 500 periodistes de 150 mitjans de comunicació, tant nacionals com estrangers, foren acreditats per cobrir l’exhumació i els posteriors trasllat i inhumació, tot seguint els gairebé seixanta quilòmetres que separen el Valle de los Caídos d’El Pardo.


Les obres de reparació del panteó del cementiri de Mingorrubio ha tingut un cost d’uns 40.000 euros per tal que quan es pugui visitar el panteó tingui totes les mesures de seguretat adients.  


A partir d’aquest moment, El Valle de los Caídos es vol convertir, ara sí, en un centre d’homenatge a totes les víctimes, de reconciliació, de memòria i de justícia.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris