23/10/2020 Opinió
El ioga, una caixa d’eines per l’adversitat
Mireia Coma-Cros

El ioga és una pràctica centenària que busca l’harmonia entre cos, ment i ànima. Una disciplina especialment dissenyada per equilibrar les diferents funcions de l’organisme i conduir l’ésser humà a un estat d’equilibri i serenitat. Les adversitats inherents a la vida, especialment de relleu avui en dia a causa de la pandèmia, ens sotmeten a situacions d’estrès i angoixa que aquesta pràctica ens pot ajudar a gestionar.
El ioga és una disciplina que gaudeix de popularitat creixent entre la població. Un estudi realitzat als EUA va indicar que entre els anys 2012 i 2016 el nombre de practicants havia augmentat una mitjana del 22% anual (les dades obtingudes al nostre país mostren resultats similars). En els darrers anys també ha atret l’atenció de la comunitat científica internacional.


En l’última dècada la investigació s’ha triplicat i, a causa dels seus beneficis demostrables, actualment s’ofereix en els millors hospitals del món com a pràctica complementària als tractaments mèdics tradicionals. A més, l’evidència també manifesta com el ioga redueix l’ús dels serveis sanitaris i les baixes professionals, incrementant la productivitat i proporcionant un retorn social altament positiu a la inversió. Un estudi de la Harvard Medical School als EUA va demostrar com les persones que l’havien practicat durant 8 setmanes havien utilitzat un 43% menys els serveis mèdics respecte l’any anterior, amb un conseqüent estalvi anual de més de 2.000$ per persona solament en visites a urgències.
Però, com funciona exactament el ioga i què ens pot aportar? Es tracta d’una disciplina que consta, eminentment, de 4 components clau: posicions, regulació de la respiració, relaxació i meditació. La combinació de tots aquests elements conforma un sistema d’autoregulació físic i psicològic que ens ajuda a eliminar aspectes fisiològics, emocionals, cognitius i conductuals perjudicials i crear en el seu lloc alternatives més positives i saludables. Per exemple, a nivell físic enforteix i flexibilitza el cos, equilibra el sistema nerviós, redueix el ritme cardíac, la pressió arterial (quan és alta), la inflamació, el dolor i estimula el sistema immunològic, entre d’altres. A nivell emocional facilita la dissolució d’emocions negatives i fa aflorar de positives. Des del punt de vista dels nostres pensaments, ens ajuda a ser conscients d’aquells que ens creen patiment i a reformular-los des d’un context més òptim. El ioga redueix l’estrès, l’ansietat i l’insomni i motiva les persones a fer canvis vers una vida més saludable. Quan es practica de forma completa, constitueix una potent eina de transformació personal. Desenvolupa la resiliència, aquella capacitat que tots tenim per ressorgir amb més fortalesa i saviesa de l’adversitat. Ens fa autònoms perquè, quan les coses es compliquen, disposem d’eines eficaces que ens ajuden a alliberar tensions, recuperar l’equilibri i millorar
el nostre benestar.

Pots fer una petita pràctica. Asseu-te o estira’t cara amunt, en ambdós casos amb l’esquena recta. Col·loca una mà a l’abdomen i l’altra a l’altura de cor. Respira pel nas i observa el moviment de l’aire dins teu. No intentis modificar res, senzillament sent com respires. Passats  uns instants, de forma suau i lenta, amplia una mica el volum de la inhalació. Compta quant dura i intenta que l’exhalació sigui més llarga. Busca la comoditat en aquest nou ritme i segueix-lo durant almenys 5 minuts. Respirar així estimula el sistema natural de relaxació del cos i condueix la ment a la calma. Gaudeix de la pràctica.

[L’associació Tothicap organitza un taller sobre com reduir l’estrès dilluns 25 a les 18.30 h al Centre de Serveis. Places limitades. Informació i/o inscripcions a l’a/e tothicapcastellar@gmail.com o al tel. 649545803 (tardes)]

Comparteix
M'agrada
Comentaris