669  Guia per Castellar_1440x961
Guia per Castellar Joan Mundet
29/07/2022 Opinió
Una guia per a l'estiuejant
Sílvia Sáiz


Entre els anys 1933 i 1934 Edicions del Foment de Turisme i de la Producció Nacional, amb seu a Barcelona, publicava en dos volums Catalunya Ilustrada. Guia del Estiuejant*, on la gran majoria de pobles i ciutats de Catalunya explicaven als futurs lectors i, posteriors turistes, les belleses naturals que la població podia oferir si hom volia passar-hi els dies de lleure. 


Castellar del Vallès és una de les poblacions que, en aquesta guia, aporta més informació i imatges. El text és obra de Lluís Montagut i les fotografies són de Lluís Vergés. En paraules de Montagut la vila “és considerada una de les poblacions més belles i sanitoses de Catalunya pels seus afores magnífics coberts de vegetació exhuberant, amb molta boscúria i gran nombre de fonts d’aigua perfectament potable exportantse-la d’alguna d’elles i gosa d’un clima privilegiat degut a la seva especial situació geogràfica”. 


Lluís Montagut dona una visió general de la població i repassa la història de la vila d’una manera molt acurada, i després fa un repàs més breu sobre altres matèries com poden ser el turisme, les comunicacions, la producció, l’agricultura, el comerç, les obres i serveis fets i en execució, els edificis més destacats de la població i com és Castellar en l’actualitat (l’actualitat del 1933).


De l’article destaquen la gran quantitat de fotografies tant d’indrets, paratges i edificis del terme com també anuncis de botigues i empreses de tota mena, des de perruqueries a botigues de queviures i cafès, passant per empreses de teixits, estacions de servei, camions de transport... 


La guia incideix en el fet que tots els establiments anunciats a la publicació estant altament recomanats per a tots els possibles clients, siguin estiuejants o turistes. En l’apartat de Castellar destaquen l’Hostal de Les Arenes que s’anuncia “rodejat de boscos, riquíssimes aigües. Excel·lent servici de Restorant i magnífiques habitacions” i, a més, amb “servici d’autos ‘La Vallesana SA’” i també l’anunci de l’Ex-Monestir del Puig de la Creu “a 800 metres sobre el nivell del mar, tot rodejat de boscos, riquíssimes aigües minerals, servici tot l’any de Restaurant i magnífiques habitacions. A 45 minuts de Castellar i amb carretera en projecte”.


Apartat especial també mereix l’anunci de la companyia La Vallesana SA, fundada el 1914. L’empresa oferia els seus cotxes per fer turisme i també es podien llogar per a excursions. L’empresa comunicava la població de Castellar amb altres poblacions: Barcelona, Artés, Sabadell, Sant Llorenç Savall, Sant Feliu de Codines i Gallifa. L’anunci destaca els horaris de cada una d’aquestes línies. 


El text publicat en aquesta guia ens pot recordar una publicació que l’any anterior, el 1932, havia editat l’Ajuntament de Castellar; una memòria redactada pel secretari de l’Ajuntament Josep Valls Janer on, en paraules textuals, “es recullen les obres realitzades o projectades pel primer Ajuntament republicà d’aquesta població”. En poc més de 10 pàgines es fa un recorregut en què es van desgranant les diferents actuacions que vol tirar endavant l’Ajuntament i on també es detalla la situació econòmica del municipi presidit per Antoni Tort. 


Menció especial té el projecte de construcció d’edificis escolars, la futura escola Emili Carles-Tolrà, en aquells moments sense nom. En la memòria consten els plànols tant de l’escola de nens com la de les nenes i també els plànols del futur mercat municipal que s’havia de construir entre els carrers Major i Centre amb pedra de la localitat.


Ara, a punt de començar les vacances d’estiu, segur que tenim un moment per mirar el nostre entorn amb uns altres ulls. Descobrim el nostre municipi tal com no fa massa temps ho feien els estiuejants que venien a Castellar buscant l’aire pur, la natura i el benestar.


Gaudim del temps de lleure i... bones vacances!

 *Títol original de la publicació

Comparteix
M'agrada
Comentaris