14/06/2024 Opinió
Democràcia, Europa i continuar avançant
Josep Simon

L’any 1958 es va fundar la Comunitat Econòmica Europea amb 6 membres: Alemanya, Bèlgica, França, Itàlia, Luxemburg i els Països Baixos. L’1 de novembre del 1993,amb el Tractat de Maastricht, va néixer l’actual Unió Europea (UE), que es va ampliar successivament fins als 27 països actuals.
Els valors o drets fonamentals de la carta de la Unió Europea són: la dignitat, la llibertat, la igualtat, la solidaritat, la ciutadania i la justícia.
Des del seu inici, amb nombroses i continuades dificultats, per aconseguir acords i consensos per aprovar els  projectes de llei presentats en el parlament, s’ha anat avançant en aquest projecte europeu de cooperació entre els països membres.
En tots aquests anys les majories del Parlament Europeu han sigut avalades pels principals partits d’Europa, els conservadors, socialdemòcrates, lliberals i els  grups ecologistes o verds d’ideologia d’esquerres, i els resultats obtinguts, malgrat totes les dificultats per arribar als acords finals, han sigut gairebé sempre favorables a l’esperit dels valors de la unió i als interessos majoritaris de la ciutadania dels països que la conformen.
Les eleccions del dia 9 de juny al Parlament Europeu han donat un resultat molt divers, d’acord amb la gran diversitat de països i cultures que conformen la UE:
El PPE, partits demòcrates i cristians, ha obtingut 186 escons.
L’S&D, aliança de progressistes i demòcrates, 135.
L’RE, partit liberal, 79. 
El CRE, aliança de partits reformistes europeus, 73 (conservador, euroescèptic, antifederalista).
L’ID, aliança de partits nacionalistes, populistes i euroescèptics, 58. 
Els Verds/ALE, aliança de partits proeuropeus, regionalistes, drets humans i ecologistes, 53.
El grup NI, partits no inscrits a cap grup del Parlament Europeu, 45.
El The Left, grup de partits d’esquerres, 36.
Altres parlamentaris no inscrits a cap grup, de diferents ideologies, 55.
Amb aquests resultats, i malgrat la tendència política a Europa, en els darrers temps, d’anar cap a unes posicions més conservadores en general, i de manera creixent a posicions més d’extrema dreta i d’extrema esquerra. El nucli fort dels partits fundadors de la UE manté una majoria de 390 escons, de la suma del PPE, l’S&D i l’RE, que pot ampliar-se amb l’aportació dels Verds i The Left.
Els ciutadans d’Europa han donat el seu veredicte i han dit que volen continuar amb la senda dels darrers anys, però cal fer les reformes adients per fer front aquest incipient augment de posicions d’extrema dreta i populistes, que són oportunistes i que es valen dels valors democràtics de les institucions europees per sembrar discòrdia i enfrontaments amb idees que van en contra dels principis fundacionals de la UE, com ultranacionalisme, xenofòbia, formes antidemocràtiques de govern, fòbia a la diversitat de gènere, autoritarisme o negació del canvi climàtic.
La democràcia i els valors democràtics ben exercits han donat una vegada més l’oportunitat de fer les polítiques més adients per corregir els errors del mandat passat i afegir noves iniciatives basades en els valors humans en primer lloc i la resta de valors fonamentals del tractat de la unió, amb un projecte de futur renovat que faci cada vegada més important i decisiva l’opinió i força d’Europa en un món globalitzat i hipercompetitiu. Endavant l’Europa del futur!

Comparteix
M'agrada
Comentaris