27/11/2020 Opinió
Cap a l’erradicació total de la violència masclista
Junts per Castellar

Dimecres passat vam commemorar el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones. Una fita que ens recorda que, malgrat que la violència masclista és una xacra cada vegada més rebutjada socialment, encara hi ha dones que la pateixen. La seva plena erradicació ha de ser un objectiu compartit des de tots els àmbits de la societat. La lluita contra la violència de gènere és part indissociable de la lluita pels drets fonamentals. Cada 25-N fem visible aquesta realitat i refermem i revalidem el compromís de tots amb la defensa dels drets de les dones. Tanmateix, no hem de perdre de vista que aquesta és una lluita que es lliura cada dia i que cal reivindicar-la a tothora. Probablement, mai abans hi havia hagut una consciència col·lectiva tan profunda sobre la violència vers les dones, ja que es tractava com un tema tabú relatiu a l’àmbit privat de les parelles, reforçat i emparat per un sistema eminentment masclista. Afortunadament, s’han fet grans avenços, que cal posar en relleu, i que han de servir per encoratjar-nos a tirar endavant, malgrat els obstacles que sorgeixin. L’aïllament fruit del confinament domiciliari dels mesos anteriors ha estat especialment perjudicial per a les víctimes, que en molts casos han quedat exposades i sense via d’escapatòria davant dels agressors, amb qui tot sovint no tenen més remei que conviure per manca de recursos. La llar, sinònim de lloc tranquil i segur per a moltes persones, pot arribar a ser un infern quan et veus obligada a confinar-t’hi amb el teu victimari durant dos mesos i mig, sota el seu control continuat i quan l’únic que et connecta amb l’exterior és un telèfon, en el millor dels casos. 


Les administracions tenen un paper central a l’hora de fer polítiques i mobilitzar recursos en campanyes per eliminar la violència masclista i oferir atenció, ajuda, suport i rehabilitació a les víctimes. Sobretot cal remarcar la importància de l’administració local, aquella més propera al ciutadà i a la qual es sol acudir en primer terme. Malauradament, per a un percentatge d’elles, a vegades és massa tard, inclús abans de tenir l’oportunitat de demanar ajuda. 


Aquesta és una lluita que ens interpel·la a tots, homes i dones, com a éssers humans que som. I només aconseguirem eliminar la violència masclista si erradiquem el problema de soca-rel. Això és, fent un pas endavant i no deixant passar ni el mínim signe de violència, començant pels nostres cercles més íntims. Només així guanyarem. Perquè, ara i aquí, deixem ben clar als agressors: guanyarem la partida a la violència masclista.

Comparteix
M'agrada
Comentaris