03/12/2021 Opinió
Caldes.. el nostre mirall?
Núria Raspall

Que Caldes ens passa la mà per la cara és un fet cada vegada més evident. De fet, a casa, sovint fem la broma que podria postular-se com a capital de la comarca sense cap mena de complex i és que potser, que hi governi ERC des de fa més de 12 anys, hi té alguna cosa a veure.
I per què ho dic? Doncs perquè més enllà de ser vila termal i de tenir un centre comercial ordenat i potent, Caldes va inaugurar, l’any 2019, un projecte intercooperatiu en què les cooperatives Apindep Ronçana i Cooperativa 70 s’unien per crear un nou projecte d’intercooperació a la comarca. Es tractava de L’Àgora d’Apindep. Resultat? Que la cafeteria de Coop70, situada al carrer Font i Boet, 7, passava a ser gestionada per Apindep i contractava els seus usuaris (tots ells amb diversitat funcional) per treballar-hi acompanyats d’una educadora experta en rebosteria. Nosaltres, sempre que anem a Caldes, hi passem a fer el cafè i aprofitem per tastar algun dels seus pastissos o cupcakes. Seguiu-los a Instagram i els apindèmics no us deixaran indiferents!
Però als calderins també els podríem copiar la capacitat de fer pisos d’habitatge públic. Cert que nosaltres ara tindrem els que es construiran al solar de la Playtex, però quants anys ens hem hagut d’esperar? A Caldes no esperen que ningú vingui a fer-los una oferta, ells tenen valentia i les idees clares, es mouen i, si cal, compren solars o fan permutes per poder disposar d’espais on construir. Des de l’any passat que estan desenvolupant una estratègia en matèria d’habitatge basada en els conceptes de dret a l’habitatge i accés a l’habitatge. Aquesta estratègia els farà augmentar el seu parc d’habitatges públics amb molts menys recursos que els que té el nostre Ajuntament i és que, actualment, estan treballant en tres projectes: 5 habitatges provinents de la reforma de la sala polivalent del seu centre cívic, que està en desús i que es destinaran a habitatge social i d’emergència; 16 habitatges cooperatius que es crearan amb la cessió d’ús del solar situat davant la plaça de l’Onze de Setembre; i 8 habitatges per a joves que es faran al solar situat davant del parc de Romà Martí. Això sí que és iniciativa.
Però espereu, que encara n’hi ha més. Han creat un projecte local per impulsar la transició energètica i per empoderar les persones consumidores, és a dir, tota la ciutadania, a través d’un nou model de generació i consum, en què l’energia es produeix localment i, per tant, es guanya independència respecte a les grans plantes de generació. Han creat una Comunitat Energètica Local (la CEL), que servirà per impulsar la transició energètica amb els següents objectius: afavorir l’ús d’energies renovables enfront dels combustibles fòssils; contribuir a complir els objectius de reducció d’emissions de CO2; fomentar la participació ciutadana en la transició energètica; establir mecanismes per lluitar contra la pobresa energètica i rebaixar la factura elèctrica dels calderins i les calderines.
A més del guany ambiental, la CEL de Caldes els oferirà beneficis a nivell econòmic i social ja que generarà ingressos locals derivats de la seva construcció, operació i manteniment. I, el més important, la ciutadania podrà participar en aquesta comunitat sense canviar d’empresa comercialitzadora i a través de dues modalitats: o bé compartint l’energia de plaques instal·lades en equipaments municipals (previ concurs públic) o bé fomentant la generació d’energia fotovoltaica en instal·lacions privades. En el primer cas, pensat per a persones que tinguin dificultats per fer-se una instal·lació FV (per exemple, habitatges de lloguer en blocs plurifamiliars), l’Ajuntament posarà a disposició de la ciutadania la cessió d’una part de les plaques fotovoltaiques dels equipaments públics (1 kWp per família). El segon dels casos es basa en el foment de la generació privada d’energia fotovoltaica i s’adreça a la ciutadania i empreses que ja disposin o vulguin disposar d’instal·lacions per a la captació d’energia solar. No cal dir que, en ambdues situacions, hi ha un estalvi energètic anual.
Ens calen més governs com el de Caldes, amb empenta i amb ganes de transformar. Que sàpiguen assumir riscos i que siguin valents per no fer el de sempre, per innovar i ser diferents. Us he dit que hi governa ERC?

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris