10/03/2023 Opinió
Un altre 8M i a Castellar molt per transformar en clau feminista
Dolors Ruiz

Aquest any, els dies que envolten el dia de la Dona, han estat plens de reivindicacions, concentracions, actes culturals i esportius. També plens d’eslògans que en uns dies desapareixeran. Tot plegat haurà estat necessari però també insuficient.  Aquests actes s’han fet amb el suport de l’Ajuntament? Sí, evidentment, només faltaria! Però sobretot gràcies a la participació activa de les associacions i de la ciutadania, sense elles això no tindria possibilitat de tirar endavant.  
I està molt bé que el 8 de març s’omplin d’activitats per visibilitzar la lluita feminista i la igualtat de gènere. Està molt bé que es promogui la participació activa de la ciutadania i de les associacions. I que es facin xerrades i tallers per parlar de temes tant importants com la violència de gènere, la bretxa salarial o l’empoderament de la dona. 
Però si només ens quedem en això i no ho acompanyem d’accions polítiques transformadores i en clau feminista que arribin a totes les dones de la nostra vila, no  viurem mai en una municipi realment feminista, ni lliure de discriminacions, ni amic de la lactància materna, per molta placa lila o etiqueta que ens posem.
És precisament quan arriba el 8M, o el 25N, que es fa més evident que  a l’actual equip de govern li manca una voluntat política per fer accions feministes realment transformadores. 
Per exemple: Necessitem tenir dades clares i recents del què està passant al nostre municipi.  Necessitem actualitzar tots els plans i protocols locals. Cal crear un espai on totes les entitats de dones i moviments feministes del municipi puguem participar activament, durant tot l’any. Cal fer un anàlisis i la conseqüent actuació sobre els punts negres del municipi. Establir Punts Liles fixes,  especialment als locals i les zones d’oci nocturn, amb professionals per atendre immediatament en el moment que es produeix una agressió sexual... S’ha de vetllar perquè les empreses facin contractes laborals que eliminin la bretxa salarial i possibilitin la conciliació familiar. És important implementar polítiques de suport a la lactància materna al lloc de treball i en espais i equipaments públics, tal com ens vàrem comprometre a fer com a Ajuntament. I moltes accions més.
L’Ajuntament ha de treballar amb xarxa amb les entitats de dones i organitzacions feministes per sumar, per escoltar-les de veritat i donar-les veu  sempre, no només dos cops l’any. 
Segurament aquesta sigui la millor manera per cobrir les necessitats de les dones de Castellar, teixint aliances amb totes les entitats, organitzacions i també amb les institucions que treballen dia a dia pels drets de les dones. Tot l’any.  Llavors potser podrem dir que som un municipi feminista que pensa i governa per la igualtat de drets i per la no discriminació, per la igualtat de gènere i pels drets i la qualitat de vida de totes les persones que vivim a Castellar.  

Comparteix
M'agrada
Comentaris