22/05/2020 Opinió
L’Ajuntament ha d’estar al costat dels petits comerços, les pimes i els afectats pels ERTOs
Pau Castellví

La Covid-19 està tenint un greu impacte sobre la salut de milers de persones, i ja s’ha cobrat la vida de més d’11.000 catalans i catalanes. Aquesta, és sens dubte, l’afectació més dolorosa de la pandèmia a la qual estem fent front col·lectivament i també la dimensió més profundament humana. Molts de nosaltres hem perdut (o podem arribar a perdre) persones que ens estimem molt sense ni poder-les acomiadar com es mereixen. Tanmateix, l’impacte econòmic que la pandèmia i l’aturada està tenint sobre centenars de petites empreses castellarenques i milers de treballadors no és gens menyspreable en comparació. 

Més de 750.000 persones a tot Catalunya, 91.727 a la nostra comarca (la segona més afectada del país) i més de 2.500 a Castellar, han quedat afectades per l’onada d’ERTOs que ha inundat el nostre teixit productiu. D’aquestes, aproximadament 2 de cada 10 encara esperen que l’Estat els aboni al seu compte corrent la prestació d’atur temporal que els correspon i que els hauria d’haver permès parar el cop patit per les seves famílies. L’atur ha estat registrant xifres rècord des de mitjans del mes de març, coincidint amb l’inici de l’estat d’alarma; i aquest rècord exclou l’atur temporal generat pels ERTOs. Molts petits comerços de la nostra vila han vist amb impotència com després de tancar durant setmanes reben resolucions negatives a les seves peticions d’ajut en el marc de diferents programes de l’Estat i de la Generalitat. Mentrestant, les grans cadenes de supermercats han estat fent l’agost des de la segona quinzena de març i sense parar de generar precarietat, en molts casos, d’entre els seus treballadors. És si més no irònic que l’inici de la reactivació econòmica que estem vivint coincideixi amb l’inici de les obres a la rotonda que Mercadona està pagant a l’entrada del municipi per la Carretera de Sabadell (B-124), per millorar l’accés a les seves noves dependències a l’antiga nau de Fustes Cladelles. Una rotonda que l’equip de govern volia aprovar de puntetes i que vam començar a qüestionar des de Junts per Castellar a junta de portaveus fa mesos.

És aquest el model de municipi que volem per a Castellar i per als nostres fills i filles? Ens volem convertir en un Mercadona entre Terrassa i Sabadell, que incrementi la riquesa de grans fortunes (en el cas de Mercadona obertament contrària a tot allò que fa olor a català), incrementi la precarització de sous i no fomenti el consum de proximitat? Des de Junts per Castellar ho tenim clar i la nostra resposta és: NO. Amb totes les lletres.

Per això des de mitjans de març hem estat treballant incansablement per donar suport al nostre petit comerç. La primera iniciativa que vam fer va ser un portal electrònic (www.castellarcontraelcovid.com) que a dia d’avui ha rebut més de 1.600 visites, en què els comerços interessats poden oferir als castellarencs els seus serveis i productes a domicili. Aquest portal ha facilitat centenars de contactes entre els nostres conciutadans i els petits comerços del poble. També hem estat enfeinats repartint mascaretes a residències i petits comerços, adquirides mitjançant l’esforç particular, i n’hem arribat a repartir fins a un miler.

Sens dubte, però, una part molt rellevant dels nostres esforços ha estat invertida en la creació d’una estratègia de poble —consensuada— per fer front de manera efectiva a les amenaces de la crisi actual, independentment del color polític de cada un de nosaltres. Hem cregut que la gent ens demanàveu una resposta conjunta i potent, que es nodrís de totes les nostres idees i representativitat, per fer front a les serioses amenaces que envolten al nostre poble i a la seva gent. 

És en aquest sentit que des de Junts per Castellar hem estat treballant perquè l’Ajuntament lideri un pla de xoc pel nostre municipi, aportant a la taula municipal de crisi una bateria de fins a una vintena de propostes que hem estat desenvolupant en col·laboració amb representants d’entitats, associacions empresarials, professionals i experts de referència. Les nostres propostes han tingut un component altament social, que ens porta a defensar per als castellarencs, aquest any 2020, les polítiques socials més elevades de la nostra història com a municipi. Això ens ha de permetre satisfer les noves necessitats creades per la pandèmia en col·lectius com ara les persones en situació d’atur, la gent gran o dependent, les persones que tracten habitualment de cara al públic, els infants, el personal sanitari, els professionals de l’ensenyament, els joves, les persones amb una discapacitat i moltes d’altres. 

Però igual èmfasi hem volgut dipositar en la necessitat de fomentar una reactivació econòmica real i igualitària, basada en tres grans eixos. En primer lloc, apostem per una reactivació econòmica que pivoti de manera essencial sobre el petit comerç i el consum de proximitat, enfront el fred creixement de la quota de mercat de les grans superfícies i cadenes de supermercats i la seva precarietat laboral. En aquest sentit, hem proposat d’entre moltes altres mesures que l’Ajuntament subvencioni el pagament de (part dels) impostos i taxes imposats sobre autònoms i pimes obligades a tancar, proporcionals al període de l’estat d’alarma. En segon lloc, apostem per una reactivació econòmica que posi als castellarencs en primer pla; per exemple, mitjançant ajudes municipals a la contractació perquè les empreses de Castellar tinguin incentius per a la contractació de gent del poble. Entenem que els recursos municipals han d’anar destinats a ajudar els castellarencs, que són els que hi contribueixen amb impostos i taxes, abans que cap a altres col·lectius que interactuen amb el nostre municipi però no hi viuen, ni hi consumeixen tan habitualment. En tercer lloc, defensem també una aposta clara cap a la modernització de la nostra economia productiva per adaptar-la a la “nova realitat” que s’està instal·lant al nostre municipi per quedar-s’hi. Gran part de la demanda per a serveis de repartiment a domicili arriba per quedar-se i el petit comerç necessita suport per poder-hi fer front. Les mesures sanitàries que tots estarem obligats a seguir tindran un cost sobre les empreses, i l’Ajuntament s’ha de bolcar a ajudar autònoms i petit comerç a poder-lo assumir. El teletreball (així com les formes no presencials de treballar), la conciliació familiar i la dificultat de vendre amb un aforament més baix seran elements clau de moltes de les empreses del Castellar d’aquí 12-18 mesos, i això implica que molts treballadors, autònoms i petits empresaris necessiten formació i suport en no fer passos en fals d’ara endavant perquè la transformació dels seus models de negoci els permeti sobreviure.

És en el desenvolupament d’aquesta feina que des de Junts per Castellar volem comptar amb totes les vostres perspectives en aquest procés; també amb la teva. Per això, et convido a enviar-nos un missatge a info@juntspercastellar.cat amb qualsevol consideració que t’agradaria que representéssim de part teva, o en relació a la teva realitat familiar, en el si de l’Ajuntament.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris