04/06/2021 Opinió
Accessibilitat? De les paraules als fets
Rat Cucurull

Tots estem acostumats a veure obres aquí i allà. Per a una majoria de persones, si es va per la vorera i les obres envaeixen l’itinerari, és tan senzill com desviar-se del recorregut, baixar de la vorera un moment o creuar el carrer. Però, què hem de fer les persones amb baixa visió o invidents? Sabem que hi ha obres pel soroll que produeixen en horari laboral, però no les veiem. No sabem on són ni si podem passar amb facilitat per la vorera o, si, al contrari, hem de passar per un altre lloc.


Actualment tenim diversos focus d’obres a Castellar; dos d’ells, per exemple, al carrer Montcada. Ambdues són construccions d’habitatges i ocupen totalment la vorera; només hi ha espai per als arbres, és impossible passar per allà.
Totes les obres han de complir unes normatives que, pel que hem pogut comprovar, no es compleixen. Les tanques de protecció de les obres o bastides s’han de delimitar mitjançant senyals lluminosos, fins i tot en plena llum del dia. En el cas que la bastida o les tanques de protecció de l’obra ocupin tota la vorera o gran part d’aquesta s’ha d’instal·lar un itinerari alternatiu i accessible per als vianants. Aquest itinerari ha de garantir la seguretat i la comoditat de tots els vianants; ha d’oferir una continuïtat accessible, sense desnivells i, en cas que hi siguin, s’han d’adaptar amb rampes. També és necessària la senyalització tàctil al paviment al llarg de tot el recorregut alternatiu.


Gran part de les obres que es fan a Castellar no compleixen la normativa d’accessiblitat. Des de Junts per Castellar volem construir un municipi totalment accessible, lliure de perills i obstacles per a aquells col·lectius amb més dificultat; com ara les persones amb discapacitat, gent gran, dones embarassades, famílies usuàries de cotxets de nadons, persones amb mobilitat reduïda i altres. Per tenir un poble veritablement accessible cal que l’Ajuntament no es despreocupi de les obres un cop aprovats els permisos.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris